maandag, 21. februari 2011 - 13:15 Update: 06-09-2018 19:03

Topcrimineel Stanley H. in Amsterdam geliquideerd

Amsterdam

In Amsterdam-Oost is maandagmiddag rond 12.30 uur topcrimineel Stanley Hillis doodgeschoten. Dit bevestigt de politie maandagmiddag tegenover Blik op Nieuws.

Bij het schietincident op de Fizeaustraat in Oost werd Hillis in zijn auto doodgeschoten. ‘Het gaat om de 64-jarige Stanley Hillis. Hij is een bekende van politie en justitie’, meldt de politie maandagmiddag.

112 bellen
De dader of daders zijn gevlucht in een blauw of grijs busje van het merk Volkswagen Transporter met kenteken 27-BN-JH. De auto is voor het laatst gezien in de omgeving van de Spaklerweg. De politie zoekt het busje en de inzittenden. De politie waarschuwt mensen bij aantreffen van het busje en/of de inzittenden voorzichtig te zijn en direct 112 te bellen. De inzittenden zijn vuurwapengevaarlijk.

Grootschalig onderzoek
Het gebied rond de Fizeaustraat is ruim afgezet en politie is gestart met een grootschalig onderzoek. Voor het onderzoek wil de politie graag in contact komen met getuigen. Mensen die iets gezien of gehoord hebben of meer weten over de achtergronden van dit ernstige misdrijf, wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Een anonieme tip kan via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Stanley H.
De Haagse Hilles begint zijn carrière als bankovervaller, een aantal overvallen pleegt hij samen met de beruchte Joegoslavische criminelen Zeljko Raznjatov en Kola Kostovski. Hillis maakt al snel naam in de onderwereld, vooral doordat hij twee keer ontsnapt uit de gevangenis van Scheveningen en één keer uit die van Alkmaar.

In 1979 schoot hij een politieman neer. Ook weet hij enkele keren te ontsnappen uit de Bijlmerbajes. Hillis, met als bijnaam de Ouwe, voelt zich na de laatste ontsnapping erg opgejaagd en besluit om zijn verhaal te doen op de televisie. Hij komt vermomt in een programma van Sonja Barend, deze uitzending is al snel geruchtmakend te noemen.

Enkele weken na dit optreden wordt hij opnieuw ingerekend. In de jaren negentig weet Hilles samen met Mink Kok en Jan Femer de macht te grijpen na de liquidatie van Klaas Bruinsma en verdienen zij miljoenen met de handel in XTC.

Hillis wordt in veel strafzaken genoemd als een persoon dat alles weet. Hij zou onder andere betrokken zijn geweest bij de afpersingen van Willem Endstra en zou in die tijd een handlanger van Holleeder zijn geweest.
 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):