donderdag, 2. juni 2011 - 11:40 Update: 08-07-2014 0:27

Tv-coryfee Willem Duys (82) overleden

Hilversum

Televisie-coryfee Willem Duys is vannacht overleden in zijn slaap. De 82-jarige oud-presentator was geveld door een bacteriële infectie aan de longen.

Dat heeft heeft de AVRO, waar Duys 40 jaar was hij verbonden, zojuist bekend gemaakt. Duys schreef in diverse muziekbladen en werd wegens zijn vakkennis uitgenodigd om een optreden van Johnnie Ray voor de AVRO aan te kondigen. Zo maakte hij op 1 juli 1959 zijn debuut als televisiepresentator. Er volgden meer opdrachten. In die tijd liet hij zich Willem O. Duys noemen. Wim T. Schippers ging volgens eigen zeggen in navolging hiervan zijn voorletter “T.” vermelden.

Voor de vuist weg
Duys werd bekend door de kom met de goudvis op zijn presentatietafel in het tv-programma Voor de vuist weg. In 1974 won hij de Gouden Televizier-Ring. Daarnaast was Duys in diezelfde jaren 80 vaste commentator van het Nationaal en het Eurovisiesongfestival.

In zijn carrière ontving Willem Duys meerdere belangrijke prijzen als de Gouden Televizier-Ring voor de Populairste Televisiepersoonlijkheid (1974), de Zilveren Fonograaf (1985) en hij werd daarnaast uitgeroepen tot Radioman van het Jaar (1999). In 1980 werd Willem Duys benoemd tot Ridder in de Orde Van Oranje Nassau.

Vele jaren woonde hij afwisselend in Saint-Paul (Zuid-Frankrijk) en Naarden. In het Hilversumse Media Park is een vijver naar Duys vernoemd.
Op 17 mei 2011 was Duys te gast in de 1.000ste uitzending van De Wereld Draait Door. De uitzending was een eerbetoon aan hem en hij wilde zelf, ondanks zijn broze gezondheid, aanwezig zijn in de studio.
Gezondheidsproblemen

Sinds 2007 kampte Duys met gezondheidsproblemen. Eind mei sloeg een bacteriële infectie opnieuw toe aan zijn longen. Duys is 82 jaar geworden.

Ter nagedachtenis zendt de AVRO vanavond een speciale in memoriam uit waarin herinneringen worden opgehaald aan deze unieke presentator.
Categorie:
Tag(s):