vrijdag, 15. juli 2011 - 14:38

TV-toren Hoogersmilde deels ingestort na grote brand

Hoogersmilde

Aan de van Veenstraat in Hoogersmilde is vrijdagmiddag een grote brand uitgebroken in een TV-toren.

De brand woedde op een hoogte van 100 meter en was voor de brandweer lastig te bestrijden. Meerdere brandweerkorpsen uit de regio verleende bijstand.

Brandweer op tijd uit de toren
Rond half vier knakte de stalen mast door de hoge vuurbelasting en stortte naar beneden. Op dat moment waren brandweerlieden al uit de toren. De mast viel op een nabijgelegen maïsveld. Er zijn voor zover bekend geen gewonden. Eén paard heeft, zoals het zich nu laat aanzien, lichte verwondingen aan het been.

Ruime afzetting
Voor de instorting had de politie de omgeving al ruim afgezet omdat men niet wist hoe de constructie van de toren het zou houden. Enkele nabijgelegen woningen werden ontruimd. Ook de brandweer maakte zich uit de voeten toen duidelijk werd dat blussen geen kans van slagen had.

Problemen voor radio, tv-zenders en mobiele netwerken
De brandweer heeft de brand geblust. Over de oorzaak van de brand is nog niets te melden. Daar wordt op dit moment technisch onderzoek naar gedaan. De burgemeester meldt dat Midden-Drenthe nu een belangrijk markeringspunt mist. De brand heeft vervelende gevolgen voor radio, tv en mobiele netwerken. Wanneer die problemen zijn opgelost is nog niet bekend. Aanbieders van de verschillende diensten (radio- en tvzenders, mobiele netwerken) gaan op zoek naar een oplossing.


Brand in twee zendmasten
In de zendmast van IJsselstein (Lopik) bij Utrecht heeft vrijdag ook een korte brand gewoed. De brand brak vermoedelijk uit door kortsluiting. Uit voorzorg heeft de brandweer de zendmast stroomloos gemaakt. Door de afsluiting kan het overgrote deel van het land geen radio meer via de fm ontvangen. Inmiddels zend Radio 1 uit via de middengolfzender op de frequentie AM 747.

Mastbeheerder NOVEC onderzoekt of er een verband is tussen beide branden in de televisietorens.

Kijk voor meer foto's op Blikop112.nl
Provincie:
Tag(s):