dinsdag, 7. juni 2011 - 12:47

Twee F-16’s onderscheppen twee Russische Bear T-95 vliegtuigen

Leeuwarden

Twee F-16´s zijn vanochtend vanaf Vliegbasis Volkel opgestegen om twee Russische Bear T-95 vliegtuigen te onderscheppen.

De Russen vlogen Nederlands verantwoordelijkheidsgebied in zonder hun identiteit bekend te maken.

Gevechtsleiders van het Air Operations Controls Station Nieuw Milligen gaven de Nederlandse F-16´s opdracht om richting de Bears te gaan. Voorafgaand hielden Engelse en Deense vliegtuigen de Russen al in de gaten. Nadat ze het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied uitvlogen heeft de Engelse QRA de taak overgenomen.

De F-16´s onderschepten de Russen bij de grens van het gebied waarvoor Nederland binnen de NAVO verantwoordelijk is. De jachtvliegtuigen volgden de Bears totdat de Russische toestellen noordwest van Leeuwarden richting Engels luchtruim het gebied verlieten. De QRA van de Britse Royal Airforce nam de begeleiding vervolgens over.

Bijna structureel spelletje van de Russen
Het is niet de eerste keer dat Nederlandse straaljagers het luchtruim in moeten voor een Russisch vliegtuig. In de afgelopen maanden is de luchtmacht al meerdere malen uitgerukt om een vliegtuig met onbekende bestemming te onderscheppen en te begeleiden. In al die keren vloog de ‘indringer’ het Nederlandse luchtruim weer uit. Het is nog onduidelijk waarom deze twee toestellen zich niet kenbaar maakten.
Provincie:
Tag(s):