dinsdag, 9. augustus 2011 - 15:08

Twee jaar gevangenisstraf voor oud-politicus uit Maarssen

Maarssen

Een 58-jarige man, voorheen woonachtig in Maarssen, is dinsdag door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en belastingfraude. Dit heeft de rechtbank dinsdag laten weten.

Politicus
De invloedrijke politicus en zakenman heeft zich als VVD-gemeenteraadslid en fractievoorzitter in Maarssen laten betalen door partijen die betrokken waren bij de ontwikkeling van een nieuwbouwproject in Maarssen, waarop hij bestuurlijke invloed kon uitoefenen.

Ook heeft hij samen met een al veroordeelde vastgoedhandelaar uit Amsterdam gefraudeerd met een notariële akte bij de verkoop van aandelen in een bedrijf. Ten slotte heeft hij valse facturen opgesteld en jarenlang te weinig omzetbelasting betaald.

De rechtbank woog bij het opleggen van de straf mee dat de man als gemeenteraadslid giften heeft aangenomen. Daarmee heeft hij het vertrouwen van de samenleving in de integriteit van overheidsdienaren ernstig geschaad.

De man heeft zich als gemeenteraadslid onbehoorlijk gedragen en het vertrouwen beschaamd dat in het maatschappelijk verkeer in facturen en notariële aktes wordt gesteld. Daarbij heeft hij enkel uit eigen financieel gewin gehandeld, aldus de rechtbank.

De oud-politicus is niet op de zitting verschenen en heeft geen verweer gevoerd.

De officier van justitie had drie jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank vond deze straf te hoog en heeft - mede gelet op de lange duur tussen de aanvang van de vervolging en het vonnis - twee jaar opgelegd.
Provincie:
Tag(s):