maandag, 27. juni 2011 - 17:08

Tweede geval vogelgriep in Creil

Creil

In Creil in de Noordoostpolder in Flevoland is bij een pluimveebedrijf zonder uitloop met 6.750 kalkoenen vogelgriep vastgesteld. 'Het gaat om een H7 variant', meldt het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie maandagmiddag.

Het bedrijf ligt binnen de zone van drie kilometer rond het bedrijf waar afgelopen vrijdag 24 juni vogelgriep is vastgesteld. Of het om een hoog- of een laagpathogene H7 variant gaat, wordt waarschijnlijk dinsdag 28 juni 2011 bekend.

Omdat een laagpathogene H7 variant kan muteren tot een hoogpathogene, een zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant, moet het bedrijf zowel bij een laag- als een hoogpathogene variant worden geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA).

Maatregelen
Vanaf maandag 27 juni 2011 16:00 uur geldt er in een zone van drie kilometer rond het bedrijf in Creil een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

De komende periode geldt voor die bedrijven ook een afschermplicht. Dat betekent dat alle pluimvee op die bedrijven binnen gehouden moet worden. Deze verplichting geldt alleen voor de commerciële pluimveehouders.
Provincie:
Tag(s):