woensdag, 7. december 2011 - 21:10 Update: 08-07-2014 0:55

Tweede nederlaag voor Nederlandse handbalvrouwen

De Nederlandse handbalvrouwen hebben woensdagavond tijdens het wereldkampioenschap in Brazilië hun tweede nederlaag geleden.

Nadat het openingsduel met Spanje was verloren en vervolgens met ruime cijfers werd gewonnen van Australië en Kazachstan, was titelhouder Rusland in Barueri een maatje te groot: 26-35. Bij de rust keek Oranje reeds tegen een achterstand van acht treffers (10-18) aan.

Oranje kon de Russinnen, die de laatste drie WK’s wonnen maar nog geen Olympische- of Europese titel bezitten, twintig minuten lang goed bijhouden. Tot 8-8 was het spannend. Nederland scoorde de helft van dat aantal doelpunten uit de hoeken, met twee keer Joyce Hilster en één keer Debbie Bont en Angela Malestein. Bondscoach Henk Groener: ,,Daar lag veel ruimte voor onze aanvallen, hadden we op de video gezien.’’ Maar toen hij zijn basisspeelsters (,,In deze hitte kun je niemand 60 minuten laten staan’’) moest gaan wisselen, werd het krachtsverschil tussen beide ploegen steeds duidelijker. ,,Dan slaat de vermoeidheid toe en wordt ook de ervaring van Rusland ons te veel’’, aldus Groener na afloop.

Coach Evgeni Trefilov maakte zich boos, kreeg een gele kaart van de Deense scheidsrechters, maar kreeg wel wat hij wilde. Want Rusland liep onder aanvoering van Emilia Turei en Liudmila Bodnova uit, het werd 8-13 en 9-14 en halverwege was het gat acht treffers: 10-18. De dekking van Nederland gaf te veel ruimte en aanvallend werden er kansen gemist. Daarmee wist de tegenstander wel raad. Het schotpercentage was kort voor de rust 36 procent, tegenover 71 procent voor Rusland en dat was veelzeggend.

In het begin van de tweede helft had Nederland een sterke fase, dat gold met name voor Pearl van der Wissel die met zeven treffers topscoorster van de wedstrijd werd. Ook rechterhoekspeelster Debbie Bont (vijf) was in goede doen. ,,We hebben tegen één van de sterkste teams op dit WK gespeeld. Daartegen zijn we tekort gekomen. We begonnen sterk, dat geeft vertrouwen voor de rest van het toernooi. Maar op een gegeven moment gaan wij fouten maken en blijven zij scoren.’’

De marge werd teruggebracht tot vier treffers (17-21), maar gaandeweg was de fysieke kracht van Rusland weer doorslaggevend. In de laatste minuut kwam het verschil op tien, vijf seconden voor tijd werd dat nog door Nederland voorkomen. Zorgen waren er echter op dat moment vooral om Danick Snelder die bij een ongelukkige actie een enkelblessure opliep en per brancard van het speelveld werd gedragen. De inzetbaarheid van de cirkelspeelster voor de komende wedstrijden is twijfelachtig. Groener: ,,Ze had veel pijn en is nu naar het ziekenhuis voor nader onderzoek, laten we maar hopen dat het mee valt.’’

Nederland speelt vrijdagavond om 21.00 uur tegen Zuid-Korea, dat duel is van belang voor de bezetting van de derde of vierde plaats in groep B. Beide teams hebben zich al geplaatst voor de zestiende finales. Daarvoor verkast Nederland naar Santos om te spelen tegen een ploeg uit groep A, waarin Noorwegen, Angola, Duitsland en Montenegro strijden.

Doelpunten Nederland: Pearl van der Wissel 7, Debbie Bont 5, Lois Abbingh 3, Laura van der Heijden 3, Joyce Hilster 3, Maura Visser 2, Diane Lamein 1, Angela Malestein 1, Danick Snelder 1.