maandag, 24. oktober 2011 - 11:25

Tweederde Nederlanders met wintertijdklachten: ‘Biologische klok is oorzaak’

Leiden

Met de winter in aantocht gaat de klok weer een uur achteruit, wat voor veel Nederlanders niet onopgemerkt voorbij gaat. Volgens recent onderzoek1 zal de helft van Nederland na het terugzetten van de klok daar op enige manier last van krijgen.

Twee op de drie Nederlanders die klachten ervaren bij het ingaan van de wintertijd, weten dat de biologische klok de oorzaak is van die klachten. Vrouwen blijken vaker last te hebben dan mannen, en ook jongere mensen (18-30 jaar) geven aan vaker klachten te ervaren dan oudere mensen (50+). De meeste klachten zijn slaapgerelateerd. Zo voelt iets minder dan de helft zich minder uitgerust, wordt een op de drie vroeger wakker en komt een kwart ’s avonds moeilijker in slaap.

Op tijd naar bed of een potje gamen

De meeste mensen doen ook daadwerkelijk iets aan hun klachten. Op tijd naar bed lijkt de meest voor de hand liggende oplossing te zijn. Eenderde kiest er dan ook voor om eerder onder de wol te gaan. Opvallend is, dat jongeren tussen 18 en 30 jaar vaker ervoor kiezen om vroeg naar bed te gaan (46%) dan ouderen van vijftig jaar en ouder (20%).

Ook middeltjes kunnen helpen om de klachten te verzachten. Drankjes zoals warme melk of speciale thee zijn populair. Mannen kiezen veel vaker voor een alcoholisch slaapmutsje (42%) dan vrouwen (17%). Vrouwen lijken vaker hun heil te zoeken in melatoninetabletten dan mannen. Overigens zijn er ook enkele mensen die een betere nachtrust proberen te bereiken door te bidden of een potje te gamen.

Tips bij wintertijdklachten worden graag gedeeld. Eén op de drie adviseert aan familie of vrienden om de slaaptijden aan te passen. Ook rust, ontspanning en het ‘ritme houden’ worden geadviseerd.

Sommige mensen zijn erg creatief in het adviseren, een opvallend advies was bijvoorbeeld om de klok steeds met tien minuten achteruit te zetten.

Winterdip

Niet alle klachten zijn slaapgerelateerd. Zo voelt 23 procent zich niet zo lekker in z’n vel of een beetje somber na het ingaan van de wintertijd. De meeste mensen benoemen hun klachten als ‘ik ben uit mijn ritme’, maar de klachten worden ook wel omschreven als ‘last hebben van het verzetten van de klok’ of als een ‘winterdip’. Vrouwen hebben iets meer last van sombere gevoelens dan mannen en ze noemen hun klachten ook vaker een ‘winterdip’.

Van dip naar depressie?

Slechts 2% van de Nederlanders raadpleegt een huisarts voor advies over zijn/haar klachten. Dat is op zich niet vreemd, omdat sombere gevoelens naar aanleiding van het verzetten van de klok over het algemeen redelijk onschuldig zijn en vanzelf weer overgaan. Echter, een ontregeling van de biologische klok kan een depressie wel beïnvloeden. Huisarts Drs. M. Mengerink uit Veenendaal: “Mensen die zich somber voelen of die hun depressieve klachten zien verergeren na het verzetten van de klok en bij wie deze klachten langer dan twee weken aanhouden, raad ik aan hun huisarts te bezoeken voor een goed advies”.

Uit onderzoek in 20102 bleek dat 9 op de 10 huisartsen in de herfst en winter een toename zien van patiënten met een depressie. Op de website www.biologischeklokENdepressie.nl kun je meer informatie vinden over de samenhang tussen je biologische klok en depressie.

1 Onderzoek uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Servier Nederland Farma BV onder 587 respondenten in oktober 2011.

2 Onderzoek uitgevoerd door DocPanel in opdracht van Servier Nederland Farma BV onder 200 huisartsen in oktober 2010.
Provincie:
Tag(s):