donderdag, 13. januari 2011 - 23:41

Uitvoering onderhoud eerste drie torens loopt ten einde

Schouwen-Duiveland

Torens van Dreischor, Nieuwerkerk en Ouwerkerk uit de steigers, haan en kruis worden binnenkort teruggeplaatst

Sinds het tweede kwartaal van 2010 is in de gemeente Schouwen-Duiveland het onderhoud aan zeven kerktorens gestart. De eerste drie torens van Dreischor, Nieuwerkerk en Ouwerkerk, worden binnenkort opgeleverd. Als laatste handeling zal de haan van Dreischor en het kruis te Nieuwerkerk op de toren worden teruggeplaatst. De bekroning op de toren van Ouwerkerk zal vanuit de kraanbak worden geschilderd. Bij goed weer zal dit gaan plaatsvinden op vrijdag 14 januari 2011.

Momenteel wordt ook hard gewerkt aan de overige kerktorens. De torens van Renesse en Serooskerke zijn in de steigers gezet. Na het afronden van deze twee kerktorens zijn de torens van Burgh en Scharendijke aan de beurt. Hoewel de torens onderling behoorlijk verschillen (de leeftijd varieert van enkele tientallen jaren tot enkele eeuwen) zijn de werkzaamheden redelijk vergelijkbaar. Het werk houdt in hoofdzaak in het vervangen van voegwerk, diverse schilderwerken, herstel aan lei- en loodwerk en revisie van de uurwerken. Daarbij wordt ook het glas-in-lood van verschillende ramen hersteld.

Vier kerktorens zijn aangemerkt als monument. Voor de werkzaamheden aan deze torens is een monumentenvergunning afgegeven.
Het werk wordt uitgevoerd door Koninklijke Woudenberg b.v., gevestigd in Ameide en zal gereed komen in het derde kwartaal van 2011.
Provincie:
Tag(s):