woensdag, 12. oktober 2011 - 16:07 Update: 08-07-2014 0:56

Universiteit krijgt 2,5 miljoen voor onderzoek van anonieme gever

Wageningen

Het Wageningen Universiteits Fonds (WUF) heeft een toezegging voor een donatie van 2,5 miljoen euro ontvangen van een particulier persoon.

‘De gever, die anoniem wil blijven, schenkt de middelen voor fundamenteel onderzoek naar de aardappelziekte en naar waterbesparing in de natte rijstteelt’, meldt de Universiteit Wageningen woensdag.

De middelen komen ten goede aan fundamenteel onderzoek naar de aardappelziekte (phytophthora). Dat is een hardnekkige ziekte van aardappelplanten, waardoor de oogst in korte tijd vernietigd kan worden.

Phytophthora wordt veroorzaakt door een eencellig organisme, een zgn. oömyceet die zich in miljoenen exemplaren verspreidt, vooral tijdens vochtige perioden. Daarom vraagt de teelt van aardappelen, het derde wereldgewas, veel chemische bestrijdingsmiddelen.

Met de middelen uit de donatie wordt de basiskennis van aantasting en verdediging door de aardappelplant verder verdiept om duurzame wegen te zoeken naar een oplossing.

Een ander deel van de donatie is bedoeld voor fundamenteel onderzoek naar natte rijstteelt. Deze vergt in gangbare landbouwtechnieken vijf kubieke meter zoet water voor een kilogram rijst.

Eerder onderzoek leverde wel de helft aan waterbesparing op, maar ook een hoger teeltrisico voor de boer, zodat die methode niet van de grond kwam. Met nieuw onderzoek wordt een parallel getrokken met tarwe, die met weinig water uit kan.

Door de fysiologie van rijst te vergelijken met tarwe moet op den duur een waterbesparing van tachtig procent in het verschiet liggen.

Het Wageningen Universiteits Fonds en Wageningen UR (University & Research centre) startten in oktober 2010 een campagne om private middelen te werven voor baanbrekend onderzoek.

Met de campagne Food for Thought, Thought for Food zoekt het fonds middelen voor oplossingen van de wereldvoedselproblematiek. Inmiddels heeft de Food for Thought, Thought for Food-campagne 6,4 miljoen euro opgeleverd.
Categorie:
Tag(s):