maandag, 15. augustus 2011 - 12:16 Update: 08-07-2014 0:57

Universiteit Utrecht verder gestegen in wereldwijde top 50 researchuniversiteiten

Utrecht

De Universiteit Utrecht is verder doorgedrongen in de top 50 van de beste researchuniversiteiten ter wereld. Zij is dit jaar twee plaatsen gestegen naar nummer 48.

Dat blijkt uit de jaarlijkse prestigieuze ‘Academic Ranking of World Universities’ van de Universiteit van Shanghai die vandaag op hun website is gepubliceerd.

Sinds het begin van de ARWU-ranking in 2003, staat de Universiteit Utrecht ieder jaar bovenaan in Nederland. De Universiteit Utrecht staat dit jaar in Europa op de 12e plaats, en wereldwijd op de 48e plaats.

Bert van der Zwaan, rector magnificus van de Universiteit Utrecht: “Nederland is een klein land, maar heeft internationaal een sterke wetenschappelijke positie. Ik beschouw het als een grote verdienste van Utrecht dat we een hoge positie blijven houden in deze prestigieuze ranking, die zowel door wetenschappers als studenten serieus wordt bekeken.”

Meest vooraanstaande ranking

De ARWU-ranking, ook wel de Shanghai-ranking genoemd, is wereldwijd de meest vooraanstaande ranking om de kwaliteit van onderzoeksuniversiteiten te beoordelen. De ranking bekijkt jaarlijks meer dan 1000 universiteiten. De beste 500 worden opgenomen in de ARWU-ranking.

Belangrijkste criteria

Tot de belangrijkste criteria behoren het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature en Science publiceerden of zijn geciteerd, en het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Field Medals dat medewerkers en afgestudeerden van een universiteit ontvingen. De Universiteit Utrecht scoort vooral goed in de citatie-indexen en het aantal Nature- en Science-publicaties.

Lijstaanvoerders

Harvard in de Verenigde Staten voert nog steeds de ARWU-ranking aan. Ook de plaatsen twee, drie en vier zijn voor Amerikaanse instellingen: Stanford, MIT en Berkeley. De eerste Europese universiteit staat op de vijfde plaats: Cambridge in Groot-Brittannië.

Meer informatie

Zie ook de website van de Academic Ranking of World Universities (mogelijk is de website overbelast): http://www.arwu.org/
Categorie:
Tag(s):