donderdag, 30. juni 2011 - 9:15

Universiteiten willen studenten verplichten tot volgen college

Amsterdam

Als het aan de universiteiten ligt, worden studenten straks verplicht om de colleges bij te wonen en tentamens te maken. Het aantal herkansingen wordt teruggebracht.

Dit is één van de maatregelen die de universiteitskoepel VSNU voorstelt in een brief aan aan staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs). Dat meldt de Volkskrant vandaag.

De universiteitskoepel VSNU wil met een aantal maatregelen voorkomen dat het niveau van studenten niet nog verder wegzakt en voorgoed een eind komt aan de 'zesjescultuur.' “De toenemende internationale concurrentie vereist een cultuuromslag”,

Daarnaast pleiten universiteiten dat studenten geweigerd mogen worden aan de hand van de cijfers van het vwo-examen en op de motivatie van de studenten.

Ook zal de opzet van de universitaire opleidingen veranderen. Sommige universiteiten zullen een brede bachelorfase aanbieden, waarbij studenten zelf mogen kiezen uit een groot aantal vakken.

Voor uitmuntende studenten komt een speciaal programma waar in 2014 al een op de tien studenten aan mee moet doen. Nu zou nog maar 3 procent aan een zogenoemd honours' programma deelnemen. De plannen van de universiteiten moeten ertoe leiden dat studenten sneller afstuderen.

Om de plannen te verwezenlijken vragen de universiteiten staatssecretaris Zijlstra om meer geld. De ministerraad neemt morgen een besluit over de plannen die Zijlstra voor het hoger onderwijs heeft.
Provincie:
Tag(s):