woensdag, 8. juni 2011 - 22:48 Update: 08-07-2014 0:58

Uruguay neemt via strafschoppenserie wraak op Oranje

[ELF-Voetbal] Oranje heeft de Zuid-Amerikaanse oefentrip met een onbevredigd gevoel beëindigd. Nadat zaterdag vijfvoudig wereldkampioen Brazilië niet aan de zegekar werd gebonden (0-0), incasseerde Oranje woensdag na strafschoppen een pijnlijke nederlaag tegen Uruguay (1-1).

Luis Suarez voorspelde geen vriendschappelijk potje en dat werd het ook niet. Daarvoor waren de revanchegevoelens bij het Uruguay van bondscoach Oscar Tabarez te groot. Het was namelijk Oranje dat een obstakel vormde op weg naar de finale van het Zuid-Afrikaanse wereldkampioenschap. Mede door een schitterende afstandspoeier van Giovanni van Bronckhorst werd met 2-3 gewonnen van het land dat slechts 3,5 miljoen inwoners telt.

De uitschakeling zat Diego Lugano nog duidelijk dwars. De Uruguayaanse verdediger beging voor rust een schandalige overtreding op Robin van Persie. Een rode kaart had op zijn plaats geweest, maar de Argentijnse scheidsrechter Nestor Pittana zag er niets in en liet doorspelen. Wat de kansen betreft was het Oranje dat voor rust het vaakst op de helft van de tegenstander verscheen, maar Uruguay ontwikkelde de grootste doelpogingen. Een levensgrote kopkans van Edinson Cavani werd door Erik Pieters voor de lijn gekeerd. Even later deed Suarez het net wel bollen, maar de inzet van de oud-aanvoerder van Ajax werd afgekeurd wegens buitenspel.

Tegenover de kansen van Uruguay stond welgeteld één doelpoging van Ibrahim Afellay, die de bal vanuit een counter net niet goed onder controle kreeg en verzuimde om de openingstreffer voor zijn rekening te nemen. Ook Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar verschenen in de eerste helft sporadisch in het Uruguayaanse zestienmetergebied, maar het ontbeerde de voorhoede van Oranje aan creativiteit om de tweevoudig wereldkampioen echt op de proef te stellen.

Ook het tweede bedrijf kende weinig hoogtepunten. Zo'n 35 minuten lang viel er nauwelijks wat te beleven voor beide doelen. De aanwezige toeschouwers waren zo goed als ingesukkeld, totdat Suarez het publiek liet opspringen. Cavani voltrok een sprint richting de achterlijn en eenmaal daar aangekomen, bediende hij de geheel vrijstaande Suarez, die alle tijd kreeg om de bal aan te nemen en om Tim Krul in de rechteronderhoek te passeren. De oud-aanvaller van FC Groningen en Ajax leek Van Marwijk daarmee in de reguliere tijd zijn derde nederlaag in dienst van het Nederlands elftal te bezorgen, maar Dirk Kuijt maakte in de blessuretijd alsnog gelijk. De Katwijker scoorde vanuit een hoekschop van Stijn Schaars.

En dus moesten er strafschoppen aan te pas komen om de strijd om de Copa Confraternidad te beslissen. Deze werden het beste genomen door Uruguay. Robin van Persie en Eljero Elia misten namens Nederland, waardoor de misser van Ajacied Nicolas Lodeiro uiteindelijk geen waarde had.

De eerstvolgende oefeninterland van Oranje staat voor 10 augustus op het programma. Dan oefent de vice-wereldkampioen tegen Engeland. Vanaf september worden er weer in EK-kwalificatieverband interlands afgewerkt. Op 2 september komt San Marino op bezoek. Vier dagen later speelt Nederland bij Finland.