donderdag, 26. mei 2011 - 12:30

Utrecht gaat haar stad inbreiden

Utrecht

Niet de stad uitbreiden, maar inbreiden. Dat is het uitgangspunt van het Dynamisch Stedelijk Masterplan, de Agenda voor binnenstedelijk bouwen dat het college heeft vastgesteld.

Het afgelopen jaar is gewerkt aan een plan om de komende twintig jaar 6.000 tot 10.000 woningen binnen de stad te bouwen. Op voormalige bedrijventerreinen, in oude kantoorgebouwen en op andere lege plekken in de stad zijn allerlei kansen voor woningbouw. Inwoners en partijen zijn, via een digitaal stadsdebat in maart van dit jaar, betrokken bij het ontwikkelen van plannen en ideeën. De agenda binnenstedelijk bouwen wordt ieder jaar geactualiseerd.

Kansen en investeringen
Er is veel 'winst' voor de stad bij binnenstedelijk bouwen: Het stedelijke netwerk van voorzieningen kan optimaal worden gebruikt. Ook is het eenvoudiger een appèl te doen op de (nieuwe) stadsbewoners om gebruik te maken van fiets en openbaar vervoer, in plaats van de auto. Binnenstedelijk bouwen is echter niet goedkoop. Er is een geschatte onrendabele investering tussen de €10.000 en €25.000 per woning. Het gaat dan om investeringen zoals bijvoorbeeld bodemsanering en aankoop van bedrijfsterreinen. Daarbij komt ook dat het Rijk steeds minder bijdraagt in de ontwikkeling van woongebieden.
Provincie:
Tag(s):