maandag, 21. maart 2011 - 11:24

Utrecht heeft eerste tappunt voor gratis kraanwater

Utrecht

Op Wereldwaterdag 2011 neemt wethouder De Rijk van utrecht het eerste tappunt voor gratis kraanwater van Jointhepipe in Utrecht in gebruik.

Het tappunt op het Janskerkhof levert schoon drinkwater voor passanten die er hun waterflesje willen vullen. Dit is een duurzaam initiatief. Kraanwater is 500 keer goedkoper en 1300 keer beter voor het milieu dan voorverpakt water. De eigenaar van kapsalon Laurent aan het Janskerkhof won dit kraanwatertappunt bij een wedstrijd voor duurzaamheid. Hij schonk het aan de gemeente Utrecht. Samen met wethouder De Rijk opent hij deze waterkraan op dinsdag 22 maart.

Wethouder De Rijk (Duurzaamheid en Openbare Ruimte) is blij met dit initiatief: "Water in flesjes heeft dezelfde kwaliteit als water uit de kraan, het is alleen veel duurder en heeft een milieuvervuilende verpakking. Dat willen we tegengaan. Met dit tappunt bieden we mensen gratis schoon drinkwater midden op het plein." De productie, verpakking en het transport van verpakt drinkwater zorgt voor 500 keer meer CO2 uitstoot dan voor dezelfde hoeveelheid kraanwater. "Elke vrachtwagen die we met dit tappunt van de weg halen, is winst voor het milieu", aldus de wethouder. Dit tappunt voor kraanwater is het eerste in de reeks van vijf. Drinkwaterbedrijf Vitens ondersteunt dit initiatief en verzorgt gratis de aansluitingen op de waterleiding van de nog te plaatsen tappunten.

Water in ontwikkelingslanden
Het kraanwatertappunt is een prijs van Stichting Jointhepipe. Jean Marc Deun, de eigenaar van kapsalon Laurent aan het Janskerkhof, won het tappunt. Hij wist de meeste duurzame waterflessen aan zijn klanten te verkopen. Hij schenkt het punt aan de gemeente zodat iedereen er gebruik van kan maken. Stichting Jointhepipe verkoopt duurzame waterflesjes en stimuleert het plaatsen van kraanwatertappunten in Nederland. Daarnaast financieren zij waterprojecten in ontwikkelingslanden.

Pijp van staal
De gemeente Utrecht beheert het tappunt. Het tappunt is een pijp van staal die uit de grond komt. Het materiaal en de vormgeving maken het geheel zeer vandalismebestendig. In Utrecht staan al diverse andere drinkwatertappunten die de gemeente onderhoudt, bijvoorbeeld op de Mariaplaats, bij Flora’s Hof (binnentuin naast de Dom) en op de Neude.
Provincie:
Tag(s):