zaterdag, 1. januari 2011 - 12:22

Utrecht viert oud en nieuw zonder grote openbare ordeverstoringen

Utrecht

Tijdens de jaarwisseling deden zich geen grote openbare ordeverstoringen of grootschalige confrontaties met de politie voor. Het aantal gemelde incidenten bij politie en brandweer was opmerkelijk lager dan bij de vorige jaarwisseling.

De politie kreeg van 19.00 uur op 31 december tot 07.00 uur op Nieuwjaarsdag 514 meldingen door, die allemaal konden worden verwerkt door de dienstdoende politiemensen.

Aanhoudingen
In totaal werden 75 aanhoudingen verricht in de regio voor onder meer openlijke geweldpleging, brandstichting, belediging, vernieling of vandalisme.

De brandweer en andere hulpverlenende instanties hebben hun werk over het algemeen goed kunnen verrichten. In 11 gevallen was er sprake van incidenten waarbij hulpverleners gehinderd werden in hun werkzaamheden.

Incidenten
In Nieuwegein raakte een man omstreeks 03.35 uur zwaargewond toen hij na afloop van een feest op het terrein van zwembad Merwestein een aanhouding probeerde te belemmeren. Een agent probeerde de man af te weren. Daarbij viel de man met zijn hoofd op straat en bleef buiten bewustzijn liggen. Het slachtoffer is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Inmiddels is hij weer bij kennis. De politie is een onderzoek gestart naar de toedracht van het incident.

In de stad Utrecht was het rond 00.30 uur onrustig op het Boerhaaveplein toen een grote groep jongeren zich verzamelde. Agenten hebben samen met de ME opgetreden om te voorkomen dat de situatie uit de hand zou lopen. Hierbij is één persoon aangehouden.

Bij drie verschillende incidenten zijn personen aangehouden omdat zij vuurwapens in bezit hadden. In Utrecht is rond 03.30 uur een man aangehouden op de Voorstraat toen hij gecontroleerd werd en agenten een vuurwapen aantroffen. In Houten werd rond 04.10 uur op de Hoofdveste een auto gecontroleerd waarbij een vuurwapen is gevonden. In een andere auto werd munitie gevonden. In totaal zeven personen werden hiervoor aangehouden. In Utrecht kwam rond 04.45 uur een melding binnen van een ruzie in een horecagelegenheid aan de Aartsbisschop Romerostraat. Agenten hebben ter plaatse verschillende mannen gecontroleerd. Een hiervan is aangehouden omdat hij een slagwapen bij zich had. Later werden twee vuurwapens aangetroffen. Alle wapens zijn inbeslaggenomen. De politie doet onderzoek naar de herkomst van de vuurwapens.

Branden in de regio
Gedurende de nacht was er sprake van diverse branden in de regio. De brandweer heeft meerdere buiten- en containerbranden geblust. In totaal werden er 30 containerbranden geblust, wat aanzienlijk minder is dan vorig jaar. Tijdens de vorige jaarwisseling ging het nog om 194 containerbranden.

Er ontstond brand in 36 auto’s door vermoedelijk brandstichting of vuurwerk. Het merendeel betrof auto’s in Utrecht (21). De overige autobranden waren in Veenendaal (5), Amersfoort (3), De Bilt (2), Nieuwegein (2), Leusden (1), Rhenen (1) en Zeist (1).

Slachtoffers vuurwerk
Ambulancemedewerkers hebben drie personen vervoerd naar het ziekenhuis met letsel veroorzaakt door vuurwerk. Een persoon had ernstig oogletsel opgelopen en moest direct geopereerd worden. In totaal heeft de GHOR 130 ritten uitgevoerd.
Provincie:
Tag(s):