woensdag, 9. februari 2011 - 17:29 Update: 08-07-2014 1:00

UvA-hoogleraar: Zwaartekracht bestaat niet

Amsterdam

Het idee kreeg Erik Verlinde, hoogleraar Theoretische Fysica aan de UvA, vorige zomer, al liggend op het strand tijdens een vakantie in Frankrijk.

Vier maanden later, in december 2009, introduceerde Verlinde tijdens een lezing aan het Spinoza Instituut in Utrecht zijn kijk op zwaartekracht. Een maand later volgde zijn artikel ‘On the Origin of Gravity and the Laws of Newton'. Zijn inzichten bleven niet onopgemerkt. Integendeel.

Verlinde verscheen in (inter)nationale kranten (onder meer in de New York Times, zie onderstaande verwijzing), tijdschriften en was het onderwerp van gesprek op webfora; ook collega-wetenschappers gingen wereldwijd aan de slag met zijn theorie.

De UvA-hoogleraar legt met zijn artikel de basis voor een nieuwe denkwijze over zwaartekracht. Waar Isaac Newton ons vertelt dàt er een appel van de boom valt, heeft Verlinde een eerste stap gezet om uit te vinden waarom dat gebeurt.

Zwaartekracht is geen kracht.
’Newton en Einstein hebben theorieën ontwikkeld waarmee de zwaartekracht kan worden beschreven. Jarenlang zijn hun ideeën het uitgangspunt voor wetenschappers geweest. Newton en Einstein vertellen echter niets over wat de onderliggende processen van zwaartekracht zijn. Ik zie zwaartekracht niet als iets fundamenteels. Het is een emergent verschijnsel, dat vanuit een diepere microscopische realiteit ontstaat. Op het allerkleinste niveau spelen de wetten van Newton geen rol, maar wel voor appels en planeten. Vergelijk het met de druk van een gas: moleculen hebben zelf geen druk, een vat vol gas wel. Of water. Watermoleculen zijn niet nat, een druppel of een glas vol wel.' aldus Verlinde.

Erik Verlinde is hoogleraar in de theoretische fysica aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op de snaartheorie en hiermee samenhangende theorieën, zwaartekracht, zwarte gaten en kosmologie.

Verlinde houdt woensdagavond in Delft een lezing over zijn theorie bij het DOK aan Vesteplein 100. De aanvang is om 20.15 uur en de toegang is gratis.
Categorie:
Tag(s):