zondag, 17. april 2011 - 16:42

Vaardigheidstoetsen voor de brandweer in Erp en Veghel

Afgelopen zaterdag werden er weer brandweervaardigheidstoetsen afgenomen, dit keer in de gemeente Veghel vanwege het 60-jarig bestaan van hun brandweervereniging.

Verdeeld over twee banen namen er een twintigtal ploegen deel aan de wedstrijden in de klasse 112 van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). Mede door het mooie weer was het een gezellige en sportieve dag. Onder toeziend oog van vele toeschouwers speelden de ploegen hun wedstrijd zoals ze geleerd hadden in de vele voorafgaande oefeningen.

De ploegen die deelnamen aan de wedstrijdbaan in Erp kregen de melding van een ongeval met beknelling op het terrein van De Heus aan de Cruijgenstraat in Erp. Het zou gaan om een auto welke tegen een container gebotst zou zijn en waarvan de bestuurder nog bekneld zou zitten in zijn voertuig.

Ter plaatse trof men een brandende aanhanger aan welke achter de auto was gekoppeld. Een persoon welke de brand al had willen blussen met een klein blusmiddel liep hierbij de nodige brandwonden op aan zijn handen en liep de brandweer tegemoet. Na het goed koelen van deze brandwonden kon deze persoon overgedragen worden aan de ambulancedienst.

Door deze brand op de juiste manier te blussen kon men verder het incident verkennen en beginnen met het stabiliseren van het voertuig. Na het nodige overleg mat de ambulancedienst werd er aangegeven dat en een deur en het dak van het voertuig verwijderd moesten worden om het slachtoffer te kunnen bevrijden. Ook de politie maakte het de deelnemende ploegen lastig doordat hij het liefst geen van de materialen die in de nabije omgeving van het ongeval lagen verplaatst wilde hebben in verband met een technisch onderzoek wat nog zou volgen.

Nadat het slachtoffer bevrijd was en overgedragen aan de ambulancedienst kon men gaan inpakken. De andere tien ploegen welke deel namen op de wedstrijdbaan in Veghel kregen een melding van een schoorsteenbrand aan De Haag in Veghel. De buurman, tevens de melder van de brand, ving de deelnemende ploegen op en vertelde dat hij rook en af en toe ook vuur uit de schoorsteen van de buren zag komen.

De boerderij in het buitengebied was tijdelijk bewoond en werd via affiches van Camelot kenbaar gemaakt op de ramen van het pand. Wanneer men dichter bij het brandobject verkende stuitte men op een zestal feestgangers welke in de woning een examenfeestje aan het vieren waren van een van de aanwezigen. Toen de brandweer ze confronteerde met een eventuele schoorsteenbrand wisten zij van niets.

Na de nodige flessen bier genuttigd te hebben was het doel van deze feestgangers alleen nog maar feesten. Op de bovenverdieping stond een vuurkorf met wat hout erin te branden welke afgeblust diende te worden. Deze brand veroorzaakte de rook welke uit de schoorsteen kwam. In de woning waren ook nog een 3-tal kippen een en 2-tal konijnen aanwezig welke in veiligheid gebracht moesten worden. Na het overdragen van deze dieren aan de medewerkers van de dierenambulance en het pand aan de politie kon men gaan inpakken.

's Avonds rond 19.00 uur vond de prijsuitreiking plaats. Na een kort dankwoordje van wedstrijdlijder René de Laat was het woord aan de baanleiders om in het kort de deelnemende ploegen uitleg te geven hoe de banen exact in elkaar hadden gezeten. Na deze korte uitleg werd door burgemeester Ina Adema van Veghel bekend gemaakt welke ploegen gewonnen hadden.

De ploegen Boxtel 2, Maasdonk 2, Uden 3, Berghem 2, Helvoirt en Schaijk gaan door naar de volgende ronde in Sint Michielsgestel, Standaardbuiten en Nijverdal op 28 mei a.s. Voor diegene die door zijn naar de volgende ronde, veel succes!

Kijk voor meer foto's op Blikop112.nl
Provincie:
Tag(s):