woensdag, 1. juni 2011 - 13:26 Update: 08-07-2014 0:58

Van den Boog is weg, dus laat Cruijff zich weer zien bij Ajax

Amsterdam

(Elfvoetbal) Het was weken stil rondom Johan Cruijff bij Ajax, maar De Verlosser laat weer van zich horen. Juist op de dag dat algemeen directeur Rik van den Boog afscheid nam bij de club, dinsdagmiddag, voerde Cruijff een gesprek met Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Wim Jonk over het te voeren beleid.

1 juni was aanvankelijk de datum dat alle poppetjes op hun plek moesten staan en het uit te voeren beleid echt van kracht moest worden. Dat was de wens van Cruijff toen in maart de klankbordgroep technische zaken serieus aan het werk ging.

Het is inmiddels 1 juni, en Ajax is stuurlozer dan ooit. Van den Boog nam gisteren afscheid als algemeen directeur en voor het bestuur en de raad van commissarissen moeten nog altijd vervangers worden gevonden.

Cruijff zal nog altijd hoogstwaarschijnlijk zelf zitting nemen in het bestuur. Daarnaast kwam Het Parool gisteren met de naam Steven ten Have als mogelijke voorzitter. De 43-jarige specialist op het gebied van organisatieverandering en bedrijfsstrategie is geen lid van Ajax.

In De Telegraaf laat ledenraadsvoorzitter Rob Been junior - ook belast met de opvolging van bestuur en RvC - echter weten dat Ten Have geen voorzitter van de vereniging kan worden. "Naar mijn weten is hij geen lid van Ajax. En ik ken bijna alle leden uit mijn hoofd."

De kans dat Ten Have wel voorzitter van de RvC wordt, is daarmee ook klein. In het verleden was de voorzitter van de vereniging (gekozen door de ledenraad) ook de voorzitter van de raad van commissarissen. "Ik kan en mag niets bevestigen," aldus Been junior. "Maar als Ter Have voorzitter wordt, zou dat inderdaad een trendbreuk bij Ajax zijn."

In de statuten staat de drie van de vijf leden van de Raad van Commissarissen het speciale vertrouwen moeten verdienen van de vereniging Ajax, die met 73 procent van de aandelen grootaandeelhouder is van Ajax NV.

Ajax moet in totaal op zoek naar drie nieuwe bestuursleden (die ook in de raad van commissarissen gaan zitten), twee extra commissarissen en een algemeen directeur. Of de huidige directieleden, Henri van der Aat en Jeroen Slop, blijven zitten, is nog niet bekend.
Categorie:
Tag(s):