maandag, 23. mei 2011 - 15:19 Update: 08-07-2014 0:58

Van Praag onbedoeld brein achter Ajax-revolutie

Amsterdam

(Elfvoetbal) Zonder zelf te beseffen wat zijn wens om meer voetballers in de ledenraad van Ajax te krijgen teweeg zou brengen, heeft Michael van Praag een cruciale rol gespeeld in de fluwelen revolutie bij Ajax.

Uit een reconstructie van NRC blijkt dat de huidige KNVB-voorzitter zich aansloot bij ondernemer Lex Hes en oud-speler Theo van Duivenbode die het initiatief tot een revolutie in de ledenraad namen. Door zijn toenadering ondermijnde de Amsterdamse ere- en oud-voorzitter het gezag van de zittende leiding.

Op de avond van de ledenraadsverkiezingen in december vorig jaar hield Van Praag bovendien een vurig pleidooi voor de terugkeer van Johan Cruijff naar Ajax. Hij droeg de voorzitter Uri Coronel en directeur Rik van den Boog zelfs op met de legendarische nummer veertien te praten.

Uit die gesprekken kwam het idee van een technisch platform naar voren. Coronel stemde in met dit platform, nadat Van Praag hem had verteld dat hij de strijd met Cruijff niet kón winnen. Achteraf verwijt de Ajax-voorzitter zichzelf met het platform ingestemd te hebben, omdat hij de deur voor Cruijff en zijn rapport openzette.

Van Praag ontkent tegenover het NRC zijn betrokkenheid niet. "Ik heb geprobeerd het gesprek tussen het bestuur en Cruijff op gang te brengen en ik was voorstander van meer voetbalverstand bij Ajax."
Categorie:
Tag(s):