woensdag, 9. februari 2011 - 11:59

Vanaf maandag actie's bij het openbaar vervoer

Amsterdam

Vanaf maandag zullen er actie's komen bij het openbaar vervoer. De gezamenlijke vakorganisaties hebben woensdag een ultimatum gesteld aan minister Schultz van Infrastructuur en Milieu.

In dit ultimatum hebben de bonden geëist dat de minister afziet van verplichte aanbesteding van het openbaar vervoer en grootschalige bezuinigingen op het OV in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Inmiddels is het ultimatum verstreken en gaan de bonden over tot collectieve acties.

Op 14 februari vinden acties plaats in Amsterdam, op 15 februari in Den Haag en op 16 februari in Rotterdam. Het gaat daarbij níet om stakingsacties of werkonderbrekingen. De bonden hebben ervoor gekozen om deze dagen via de acties te laten zien hoe het openbaar vervoer in de grote steden eruit ziet als het kabinet, gesteund door de PVV, zijn plannen doorzet.

De combinatie van aanbesteding (waar de PVV altijd fel tegen is geweest) en bezuinigingen zullen er naar berekeningen van de bonden toe leiden dat er over 2 a 3 jaar ongeveer 40 procent minder aanbod van trams, bussen en metro's is. Ook de veiligheid in het openbaar vervoer loopt dan aanzienlijk terug. Om te voorkomen dat dit inktzwarte scenario voor het openbaar vervoer in de grote steden waarheid wordt, laten de acties eenmalig zien waar de kabinetsplannen toe leiden. Als gevolg van deze vakbondsacties wordt er de gehele dag minder frequent gereden en rijdt een aantal lijnen die dag helemaal niet.

De bonden realiseren zich dat deze acties overlast geven voor de reiziger. De bonden rekenen echter op begrip voor de acties, omdat ze erop zijn gericht om overvolle voertuigen, langere wachttijden en minder veiligheid in het OV te voorkomen.
Provincie:
Tag(s):