woensdag, 1. juni 2011 - 8:17

Vanaf najaar krijgt klant bonnetje na afloop taxirit

Den Haag

Vanaf dit najaar bepalen de tijdsduur én de afgelegde afstand de prijs van een taxirit. Ook krijgt de klant voortaan een geprint bonnetje krijgen na afloop van een taxirit.

Het nieuwe dubbeltariefsysteem voor de straattaxi dat dit jaar najaar wordt ingevoerd maakt dit mogelijk. Een verschil met het huidige systeem is dat nu alleen de afgelegde afstand meetelt in de prijs. Dat schrijft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Schultz van Haegen: “Een bonnetje na elke rit maakt voor de reiziger duidelijk hoe de prijs van de taxirit is opgebouwd.”

Als een taxirit over een bepaalde afstand langer duurt dan gemiddeld, leidt dat tot een hogere ritprijs. Duurt een rit korter dan gemiddeld, bijvoorbeeld door gunstige verkeersomstandigheden, dan zal de ritprijs lager uitvallen dan nu het geval is en is het voordeel voor de klant. Dat is de kern van het nieuwe dubbeltariefsysteem.

Het invoeren van een nieuw tariefsysteem moet ervoor zorgen dat de gemiddelde taxirit voor de klant niet duurder mag worden en dat de gemiddelde omzet van de taxiondernemers niet daalt. Er geldt een maximum tijdtarief, een maximum kilometertarief en een maximum opstaptarief voor elke taxirit. Na overleg met KNV Taxi (branchevereniging taxi’s) en reizigersvereniging Rover is gekozen is voor een tijdtarief van
€ 0,30 per minuut, een kilometertarief van € 1,83 en een opstaptarief van
€ 2,50.

De invoering van het nieuwe systeem betekent dat taxiondernemers een aantal aanpassingen moeten doorvoeren. Zo dienen de taxameters aangepast te worden. Ook moet elke taxi worden voorzien van een printer, omdat de chauffeur na afloop van elke taxirit een geprinte bon moet uitreiken aan de klant.

De minister is met leveranciers van apparatuur en de taxibranche in overleg over de benodigde voorbereidingstijd, het moment van invoering van het dubbeltariefsysteem en een overgangstermijn. Streefdatum voor de invoering is 1 oktober 2011, met een overgangstermijn van
4 maanden voor de aanpassing van de taxameters en printers.
Provincie:
Tag(s):