vrijdag, 25. februari 2011 - 17:10

Varkensboeren willen kwartje per pond meer

Amsterdam

Varkenshouders hebben vrijdag bij supermarkten actie gevoerd onder de slogan “U + 25 cent per pond, wij ons inkomen gezond!“. ‘Hiermee willen de boeren duidelijk maken dat een kleine verhoging in de winkel een enorme impact op het boerenerf heeft’, meldt de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) vrijdag.

De laatste jaren staan de marges op de varkensbedrijven behoorlijk onder druk. Varkenshouders zijn het beu om sluitpost te zijn. Voor en tijdens de blokkades van alle grote varkensslachterijen zijn partijen in de varkensketen opgeroepen om nu eens echt werk te maken van een betere margeverdeling.

De supermarkten hebben hier gehoor aan gegeven en zijn serieus in gesprek met de NVV over een intentieverklaring. Volgens de voorzitter van de NVV, Wyno Zwanenburg, nemen echter niet alle partijen de noodroep van de varkenshouders serieus en is er, aan de positie van varkenshouder als sluitpost, nog niets veranderd.

De inkopers van de supermarkten bepalen de vleesprijs en niet de consument. Daarbij werken supermarkten met stuntaanbiedingen. En dat terwijl varkensvlees een hoogwaardig kwaliteitsproduct is, volgens de NVV. De voorzitter van de NVV pleit ervoor om de prijsvorming en margeverdeling van vlees in de keten op de schop te nemen.

Slachterijen en verwerkers van vlees moeten daar ook aan willen bijdragen. De Nederlandse varkenshouders hebben een slecht inkomen. Belangrijkste oorzaken zijn een te lage prijs voor het varkensvlees in de winkels en de hoge kosten op het varkensbedrijf.

Volgens Zwanenburg is deze actie bedoeld om het grote publiek duidelijk te maken dat varkenshouders strijden voor een beter inkomen voor hun gezin. De NVV stelt zich verder op het standpunt dat varkens in Nederland onder zeer goede omstandigheden gehouden worden en daar hoort een eerlijke prijs bij. Tevens is de voedselveiligheid nergens in de wereld zo gegarandeerd als in Nederland.
Provincie:
Tag(s):