maandag, 31. januari 2011 - 21:21 Update: 08-07-2014 1:00

Veehouders moeten weiland anders indelen

Wageningen

Alle veehouders die melk leveren aan Friesland Campina moeten de koeien in de wei laten lopen. Dat besloot het zuivelbedrijf onlangs.

Friesland Campina reageert op signalen uit de maatschappij dat de koe ’s zomers in de wei moet staan in plaats van op stal. ‘Koeien in de wei maken het landschap mooier en verbeteren het imago van de melkveehouderij’.

Uit cijfers van de Universiteit van Wageningen blijkt dat steeds meer melkveehouders, inmiddels zo’n twintig procent, hun koeien het hele jaar binnenhouden.

Volgens de onderzoekers heeft dat een aantal oorzaken. Er zijn tegenwoordig meer boeren met tweehonderd koeien of een melkrobot of veel percelen op afstand van de boerderij. Onder die omstandigheden is beweiding lastig, maar niet onmogelijk. Noodgedwongen proppen steeds meer boeren hun vee, voersilo’s en mestopslag op hetzelfde erf. Dat wordt groot en lelijk, dat wil de samenleving niet meer.

‘Mobiel beweiden’
Paul Galama van Wageningen UR Lifestock Research maakte een nieuw ontwerp ‘Mobiel beweiden’. Zo zou het beter zijn dat een handvol bedrijven gaan samenwerken en die samen duizend koeien houden, met stallen in een straal van tien kilometer. Je gebruikt dan de bestaande infrastructuur. En je bouwt een centraal voercentrum voor deze boeren buiten de boerderij – zo combineer je het schaalvoordeel met een mooier landschap. Boeren moeten dan gaan samenwerken.

Punt van zorg is wel dat de kennis van graslandmanagement afneemt bij de jeugd. Jonge boeren weten niet goed hoe ze moeten inspelen op het weer en de natuur. Om de beweiding tot een succes te maken, kan een cursus graslandmanagement geen kwaad.
Categorie:
Tag(s):