woensdag, 27. juli 2011 - 10:48

Veel Friezen hebben zorgen over gebeurtenissen Noorwegen

Leeuwarden

In de afgelopen dagen stroomden de telefoontjes bij telefonische hulpdienst Sensoor Fryslân binnen over de gebeurtenissen in Noorwegen. Voor een deel vanuit de angst dat zoiets ook hier kan gebeuren. Zo verwijzen bellers ook naar de schietpartij in Alphen aan de Rijn. Een van de telefonisten: ,,Dat dit drama zich in het buitenland voltrekt, maakt de impact niet minder. Mensen betrekken het meteen op ons eigen land. Straks zijn wij aan de beurt, was een opmerking van verschillende bellers."

Het is Sensoor Fryslân, de telefonische hulpdienst die dag en nacht een luisterend oor biedt, niet vreemd. Het aantal telefoontjes stijgt regelmatig wanneer er bijzonder nieuws is, zoals de moord op Pim Fortuyn, Theo van Gogh, het Koninginnedagdrama in Apeldoorn en de moorden in het winkelcentrum in Alphen aan de Rijn. "Mensen maken zich zorgen of hebben een mening die ze niet kunnen delen met een ander en dan bellen ze met Sensoor". Sensoor Fryslân schat dat de gebeurtenissen in Noorwegen bij 15% van de bellers een rol speelde.

De vrijwilligers van Sensoor Fryslân luisteren naar de bellers, oordelen niet en tonen begrip. ,,Het is heel moeilijk om de angst weg te nemen. Je kunt natuurlijk niet zeggen dat het hier nooit zal gebeuren." Een andere vrijwilliger vult aan: "De meeste bellers hebben zelf geen netwerk waar zij hun verhaal kwijt kunnen. Als zoiets ergs gebeurt, kan ik er met mijn man, vrienden of collega's over praten." Ook vrolijke dingen kunnen aanleiding zijn om te bellen, Sensoor is er voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek van mens tot mens. Ook in de vakantieperiode is Sensoor Fryslân dag en nacht bereikbaar. Een trouwe schare Sensoor-vrijwilligers maakt dat mogelijk.
Provincie:
Tag(s):