woensdag, 5. januari 2011 - 23:31

Veel gevaarlijke chemische bedrijven in woonwijken

Uithoorn

De brand in Moerdijk is een brand die voor hulpverleningsdiensten goed controleerbaar is. Het chemische bedrijf ligt op een bedrijventerrein dat niet direct wordt omringd door bewoond gebied.

In bijvoorbeeld de gemeente Uithoorn is dat wel anders. Daar liggen twee chemische bedrijven tegen het dorp aangebouwd. Een van de bedrijven is Cindu Chemicals, die in 1992 al eens werd getroffen door een zeer grote brand. Door een gunstige windrichting liep het toen met een sisser af. Helaas kwamen bij die brand drie brandweermensen om het leven.

Een ander chemisch bedrijf is Quaker’s Chemical die met haar bedrijventerrein en opslag tegen een nieuwbouwwijk aan ligt. Het bedrijf en omwonenden wordt gescheiden doormiddel van een dijkje mocht het onverhoopt fout gaan. Het is in deze tijd ongelofelijk dat dit soort bedrijven in woonwijken hun bedrijvigheid kunnen voortzetten. Of zoals bij het laatst genoemde bedrijf, dat de gemeente er gewoon een nieuwbouwwijk tegen aan bouwt. Het is wachten op opnieuw een ramp in Uithoorn.

In Nederland zijn vele bedrijven gevestigd in een woonwijk die daar eigenlijk niet thuishoren. Het is voor gemeenten soms lastig om mee om te gaan. Aan de ene kant zorgen deze bedrijven voor werkgelegenheid, maar tegelijkertijd voor onnodig veel risico’s voor de bevolking.
Provincie:
Tag(s):