maandag, 31. januari 2011 - 8:51 Update: 24-05-2018 18:35

Veel mensen bereid tot concessies om aan een baan te komen

Veel mensen bereid tot concessies om aan een baan te komen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Een meerderheid van de Nederlanders is bereid tot concessies als zij hiermee hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van UWV over de vraag wat mensen zélf kunnen doen om snel weer aan de slag te komen als zij hun werk kwijtraken of hun baan op de tocht staat. Aanleiding voor het onderzoek is de campagne 'Ga voor werk', waarmee UWV werkzoekenden bewust wil maken van hun eigen mogelijkheden en daarover tips geeft.

Mannen vaker bereid tot concessies dan vrouwen
Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen bereid zijn om concessies te doen bij een zoektocht naar een nieuwe baan. Ruim zes op de tien ondervraagden kijkt naar vacatures met een lager functieniveau. Bijna de helft van de ondervraagden is bereid minder uren te werken, als ze daarmee de kans op een baan kunnen vergroten. Voor bijna 40 procent geldt juist dat zij bereid zijn langer te werken. 44 procent van de mensen neemt minder gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden op de koop toe en 30 procent van de respondenten is bereid om tegen een lager salaris te werken. Over het algemeen geldt dat mannen vaker dan vrouwen bereid zijn concessies te doen bij hun zoektocht naar werk.

Sociale netwerken in opkomst
Sociale media - zoals Hyves, Twitter, Facebook en LinkedIn - worden steeds belangrijker bij het zoeken naar werk. Met name jongeren (92 procent van de respondenten) en mensen tussen 30 en 39 jaar (88 procent) zijn actief binnen sociale netwerken. Hoewel 83 procent erkent dat zij deze netwerken (nog) niet hebben ingezet om een (nieuwe) baan te vinden, geeft ruim de helft aan dat zij dit wél zouden doen als zij nu werk zouden zoeken.

Categorie:
Tag(s):