maandag, 14. februari 2011 - 23:33

Veel radioactief materiaal aangeboden bij Nederlandse schrootbedrijven

Hilversum

De Nederlandse overheid is sterk afhankelijk van commerciële schrootbedrijven in de opsporing van radioactief materiaal.

Regelmatig worden door de douane gevaarlijke radioactieve ladingen over het hoofd gezien. De lading wordt vaak pas ontdekt bij de grotere schroothandelaren zelf die de benodigde scanapparatuur zelf hebben aangeschaft. Dat blijkt uit een uitzending van Nieuwsuur.

Er worden bijvoorbeeld materialen als plutonium, kobalt 60, cesium, uranium en verrijkt uranium aangetroffen, dat zeer schadelijk is voor de volksgezondheid.

De schroothandelaren moeten zelf wel detecteren, want als ze vervuilt materiaal doorspelen aan ijzerverwerkers kan ze een miljoenenclaim boven het hoofd hangen. Omdat het om zoveel vervuild materiaal gaat, kreeg tenminste één schroothandelaar zelfs een vergunning om het vervuilde materiaal op te slaan. De schrootbedrijven vormen zo een vangnet voor het falende systeem van de overheid.

Sinds 2001 na de aanslagen op de Verenigde Staten is de douane op verzoek van Verenigde Staten pas begonnen met het controleren op radioactieve materialen met het oog op een mogelijke zogenoemde 'vuile bom'. Veertig detectiepoorten zouden alle radioactieve ladingen moeten onderscheppen.

De douane is bekend met het probleem maar zegt dat het niet anders kan. Men vertrouwt op de samenwerking met de commerciële schrootbedrijven.

Maar niet alleen komt het schroot via de havens binnen. Ook transporten over de weg worden dagelijks aan grote- en kleine schroothandelaren aangeboden. Hoe het met deze handel is gesteld is niet bekend.
Provincie:
Tag(s):