zondag, 29. mei 2011 - 23:24

Veel watersporters in nood op Friese wateren

Dit weekend zijn op diverse locaties op de Friese meren mensen uit het water gehaald nadat zij waren omgeslagen met hun boot. Ook waterrecreanten schoten te hulp.

Even voor het middaguur sloeg zaterdag een visbootje met twee opvarenden om op het Bergumermeer. Een 30-jarige inwoner van Dokkum was met een vriend het meer opgevaren om te gaan vissen. Door de harde wind en flinke golfslag maakte de boot water. Pompen hielp niet meer en de boot kapseisde. Beide vissers konden op het omgeslagen bootje komen en waarschuwden door armzwaaien een andere schipper. Deze nam beide heren aan boord en bracht ze in Burgum aan de wal.

Bij de ingang van de Inthiemasloot lag een zeilboot op de kop. De politie ging ter plaatse maar trof de boot niet aan. Van de berger kwam daarna het bericht dat de boot al was geborgen en de opvarenden in veiligheid waren.

Op het Hegermeer werd een Duits echtpaar van 49 en 42 jaar uit Bochum door de politie uit het water gehaald nadat zij met hun bootje waren omgeslagen. Rond 14.00 uur sloeg een 51-jarige man uit Eersum met 3 tieners aan boord om. Alle vier de opvarenden werden uit het water gehaald. Het bootje werd geborgen. Rond 15.50 uur klapte een zeilboot met vijf opvarenden in de leeftijd tussen de 20 en 30 jaar om. Door de politie konden zij uit het water worden gehaald. In Heeg werden zij aan de wal gebracht waar een ambulance ter plaatse was. Daar werden zij gecontroleerd. Zo ver bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Op het Sneekermeer was zondag een pylonvalk omgeslagen. De drie opvarenden werden door het gealarmeerde KLPD uit het water gehaald en naar de kant gebracht.

Rond 16.30 uur rukten de hulpdiensten uit bij het Gaastmeer. Vier kajakken waren aan lager geraakt. Meerdere personen lagen in het water en zijn door de brandweer uit het water gehaald. Ambulances stonden klaar om de kajakkers te controleren. Daarbij maakte iedereen het goed.
Provincie:
Tag(s):