maandag, 7. maart 2011 - 16:51

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond tevreden over test AlarmSMS

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) heeft vandaag een eenmalige test uitgevoerd met het AlarmSMS systeem waarover de organisatie sinds enkele jaren beschikt.

De test werd uitgevoerd in drie ronden: rond 12.15 uur werd een testbericht verzonden naar een relatief kleine groep inwoners in het centrum van Rotterdam.

Nadat bleek dat deze groep inderdaad het bericht had ontvangen, is aansluitend ook aan de rest van de regio-inwoners die zijn aangemeld een test SMS-bericht verzonden. Dit tweede testbericht werd kort na 14.00 uur verstuurd.

De test verliep technisch probleemloos. Naar aanleiding van de test konden al direct enkele verbeteringen worden aangebracht. Zo werd in de eerste testronde een tekst gebruikt die iets te lang bleek. Bij de tweede en derde testronde werd een kortere tekst verzonden.

De eerste twee AlarmSMS-en die de VRR uitzond waren zogenoemde flash-berichten. Zo’n bericht verschijnt bij ontvangst onmiddelijk op het telefoonschermpje van de ontvanger en valt daardoor snel op. Nadeel van deze techniek is wel dat het bericht niet wordt opgeslagen in het telefoongeheugen. Als het eenmaal van het scherm is verdwenen is het niet meer terug te halen om het nog eens te kunnen.

Om burgers de gelegenheid te geven om de AlarmSMS-tekst nog eens te kunnen nalezen, zal de VRR voortaan ‘gewone’ SMS-berichten versturen via AlarmSMS.

Om 14.45 uur stuurde de VRR naar alle ruim 16.000 ontvangers van AlarmSMS een ‘gewoon SMS-bericht.

Bij de introductie van AlarmSMS in de regio Rotterdam Rijnmond in 2005 is besloten om AlarmSMS alleen te gebruiken wanneer in een gebied de sirenes worden ingezet. Na branden als bij Moerdijk en Kijfhoek concludeert de VRR dat het nuttig is om het SMS-communicatiemiddel ook al in te zetten bij minder ernstige incidenten, dus ook wanneer de sirenes niet worden ingezet.

Mensen die AlarmSMS willen ontvangen kunnen zich aanmelden via www.alarmbericht.nl
Provincie:
Tag(s):