donderdag, 15. september 2011 - 9:43

Venlose Mikwe naar Limburg Museum vervoerd

Venlo

In Venlo vond afgelopen nacht het transport plaats van het Joodse rituele bad (Mikwe). Het Mikwe is sinds 2005 opgeslagen op de gemeentewerf aan de Sint Urbanusweg. Van daaruit is het vervoerd naar het Limburgs Museum, waar het een definitieve plek krijgt.

Met behulp van twee grote platformwagens werden de restanten van het Middeleeuwse Joodse Badhuis vervoerd. De platformswagens hadden een lengte van 13 meter.

De in beton gefixeerde restanten van het Mikwe werden in twee delen van 90 ton vervoerd. Bij het Limburgs Museum worden de twee delen in de nieuw gebouwde kelder gehesen met behulp van een 650 tons telescoopkraan, de grootste telescoopkraan die als volledige kraan nog over de openbare weg mag rijden.

De gemeente Venlo is bezig met de grootste stadsvernieuwing sinds de Tweede Wereldoorlog. Bij tal van grote bouwprojecten komen belangrijke archeologische vondsten aan het oppervlak. Zo zijn recent delen een 16e eeuws fort opgegraven op de plek waar eind volgend jaar wordt gestart met de bouw van een groot evenementencentrum annex voetbalstadion.
Provincie:
Tag(s):