donderdag, 24. februari 2011 - 18:12 Update: 08-07-2014 1:00

Verband tussen de biologische klok en epilepsie

Er zit een bepaald 24-uurs ritme in epileptische aanvallen. Dit registreerden Hofstra en haar collega’s met oppervlakte- en diepte-EEG. Ook lijkt er een relatie te zijn tussen het vóórkomen van aanvallen uit de slaap- en voorkwab en het ‘tijdstip van de biologische klok’ (gemeten met het hormoon melatonine).

Daarnaast ontdekte Hofstra met behulp van vragenlijsten dat het hebben van epilepsie invloed heeft op hoe je je dag indeelt wat betreft activiteiten, wakker zijn, slapen enzovoort. Dat wordt je chronotype genoemd.

Verder toont Hofstra aan dat patiënten de tijden waarop ze medicatie innemen, aanpassen aan of ze een ochtend- of avondmens zijn. Al deze kennis is belangrijk, omdat een verband tussen de 24-uurs biologische klok en epilepsie kan helpen bij het bepalen wanneer onderzoek naar aanvallen (bijvoorbeeld door middel van EEG) het best kan plaatsvinden. Daarnaast biedt het een kans om te kijken of je de medicatie kunt aanpassen aan iemands biologische klok om aanvallen beter onder controle te krijgen.
Categorie:
Tag(s):