zondag, 14. augustus 2011 - 9:29 Update: 08-07-2014 0:57

Verbazingwekkend lobje Ruiz zet AZ terug op aarde

Enschede

(Elfvoetbal) FC Twente is de competitie op zeer goede wijze gestart, want na de 0-1 zege op NAC Breda is ook AZ aan de zegekar gebonden: 2-0.

En net als een week geleden werd ook een doelpunt gemaakt door de diepe spits van de bekerwinnaar, Marc Janko. Bryan Ruiz bepaalde als invaller op schitterende wijze de eindstand.

Minuut stilte en rouwbanden
Voorafgaand aan de eerste thuiswedstrijd van FC Twente sinds de stadionramp van 7 juli werd één minuut stilte gehouden om de twee overleden bouwvakkers te herdenken. Tevens werden er rouwbanden gedragen door de voetballers van de Enschedeërs en nam FC Twente-voorzitter Joop Munsterman het woord om de nabestaanden van de slachtoffers nogmaals veel steun te wensen bij het rouwproces.

Aan de kant van FC Twente verving Ola John Ruiz, die vanwege interlandverplichtingen de vrijdagtraining aan zich voorbij had laten gaan. Steven Berghuis en Janko completeerden de driekoppige Enschedese voorhoede. Laatstgenoemde had overigens weinig tijd nodig om warm te draaien. Het duurde namelijk slechts drie minuten voordat de 28-jarige aanvaller de Alkmaarders pijn deed. Een vrije trap van John werd door Janko diagonaal achter Esteban Alvarado geknikt.

De eerste doelpoging van AZ, dat aantrad zonder de geblesseerden Ruud Boymans en Maarten Martens en de geschorste Niklas Moisander, kwam tot stand in de dertiende minuut. Op aangeven van Brett Holman, die gedurende de eerste helft zelf ook meermaals gevaarlijk werd, verzuimde Charlison Benschop echter de score in evenwicht te brengen. AZ had voor rust meer kansen, maar FC Twente bleef goed meedoen, waardoor het met een voorsprong de rust in kon gaan.

In het tweede bedrijf liet Ruiz op positieve wijze van zich gelden. De Costa Ricaan verving Berghuis in de rust en slaagde er vervolgens in om de aanwezige toeschouwers in de Grolsch Veste op de banken te krijgen. In de 66ste minuut besloot de 25-jarige aanvaller alleen op oorlogspad te gaan, meerdere AZ-verdedigers te omspelen en als kers op de taart werkte hij de bal met een prachtige lob achter Alvarado, die ondanks een hoge sprong en met zijn 1 meter 93 volledig kansloos was.

Luuk de Jong maakte in de resterende minuten bijna de 3-0, maar de poging van de 20-jarige aanvaller belandde op de paal, waarna John de rebound snoeihard in het zijnet schoot. De wedstrijd werd daarna keurig uitgecounterd door de Tukkers. Gescoord werd er echter niet meer, ook niet door AZ, dat na de 3-1 overwinning op PSV weer met beide benen op de grond is gezet. Opvallend was dat Douglas uiteindelijk werd benoemd tot Man of the Match, waar verwacht werd dat Ruiz met zijn fabuleuze treffer met die prijs aan de haal zou gaan.
Categorie:
Tag(s):