donderdag, 31. maart 2011 - 9:51

Verbetering spoedeisende hulp bij acute hartproblemen

Huisartsen, de Regionale Ambulance Dienst (RAD) en de Meldkamer Ambulancezorg Hollands-Midden verbeteren de zorg bij acute hartproblemen.

Vanaf vrijdag 1 april stuurt de meldkamer na een melding van de huisartsenpost direct een ambulance naar een patiënt thuis die acute hartproblemen heeft. Bij een spoedmelding die via het alarmnummer 1-1-2 binnenkomt wordt altijd al direct een ambulance gestuurd. In situaties waarbij de patiënt contact opneemt met de huisartsenpost was het tot nu toe gebruikelijk dat de arts van de huisartsenpost SHR (Leiden en Alphen) eerst zelf de patiënt met acute hartklachten bezocht voordat er een ambulance werd ingezet.

Uit onderzoek is gebleken dat in 80% van dit soort gevallen de ambulance alsnog nodig is. Om te voorkomen dat er te lange tijd verloren gaat als patiënten in dit gebied de huisartsenpost bellen met klachten die wijzen op een mogelijke hartinfarct is in het overleg van de huisartsen van de SHR besloten om de procedure te wijzigen. De wijziging is bedoeld om de zorg aan patiënten met acute hartproblemen verder te verbeteren doordat nog sneller definitieve hulp mogelijk wordt.

De huisartsenpost Voorhout die de inwoners van de Duin en Bollenstreek voorziet van huisartsenzorg buiten kantooruren, werkt inmiddels al enige tijd naar volle tevredenheid op deze wijze.

Met de huisartsenpost in de Goudse regio wordt overlegd om ook daar deze werkwijze te gaan invoeren.
Provincie:
Tag(s):