woensdag, 8. juni 2011 - 14:41

Verdachten aangehouden voor gijzeling

Gerkesklooster

De politie heeft een 43-jarige inwoner van Noardburgum aangehouden op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving, huisvredebreuk, bedreiging en diefstal. Zaterdagavond werd hiervoor al een 35-jarige inwoner van Zwagerbosch aangehouden. De misdrijven vonden zaterdagavond 4 juni plaats in een woning aan de Klaarkamp in Gerkesklooster. De andere bedreigingen vonden diezelfde avond plaats bij een woning in het Groningse Lutjegast.

Rond 20.45 uur belden twee mannen aan bij de woning van het slachtoffer in Gerkesklooster. Toen de 41-jarige bewoner de deur opende, vertelden het duo dat zij op zoek waren naar een man die bij het slachtoffer in de woning zou zijn. Vervolgens drongen zij de woning binnen en doorzochten het huis. Toen zij de gezochte man niet in de woning aantroffen, dreigde het duo de bewoner te doden als hij niet vertelde waar de door hen gezochte persoon zou zijn.
Toen hij zijn belagers duidelijk maakte van niets te weten, werd hij vastgepakt en met dwang in een auto geduwd. Ook namen de verdachten twee dozen met alcoholische dranken uit zijn woning mee. Tijdens de rit werd het slachtoffer meerderde malen met de dood bedreigd. Vervolgens reden de ontvoerders met hun slachtoffer naar Lutjegast.

Bij een woning aan de Eibersburen in Lutjegast werd door de verdachten tegen de deuren geschopt en bedreigden zij de bewoners. De 35-jarige bewoner belde vervolgens de via 1-1-2 de politie en gaf een goed signalement en kenteken van de auto door. Het duo vertrok, waarna de man uit Gerkesklooster op een parkeerterrein in de nabijheid van de woning vrij werd gelaten. Ook de 43-jarige verdachte stapte uit de auto en verdween. De 35-jarige verdachte uit Zwagerbosch reed vervolgens in zijn auto weg. Hij werd even later door de politie aangehouden op verdenking van de bedreigingen die hij had geuit in Lutjegast.

Tevens bleek de verdachte onder invloed van alcohol te zijn. Op het bureau blies de verdachte op de ademanalyse 880 ugl. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en kreeg voor het rijden onder invloed proces-verbaal. Tijdens het onderzoek door de politie in Groningen kwam ook naar voren dat de verdachte uit Zwagerbosch betrokken was geweest bij de gijzeling, bedreiging en diefstal in Gerkesklooster. Hij werd voor verhoor ingesloten in het politiebureau.

Maandag volgde de aanhouding van de 43-jarige inwoner van Noardburgum. De oorzaak van gijzeling ligt vermoedelijk in een caféruzie die enige maanden geleden speelde. Beide mannen zitten nog vast en worden in de loop van vandaag geleidt voor de rechter-commissaris.
Provincie:
Tag(s):