vrijdag, 20. mei 2011 - 17:16

Verdachten grootschalig witwassen aangehouden

Amsterdam

In een internationale politie operatie tegen het grootschalig witwassen van drugswinsten heeft de Nationale Recherche dinsdag in Amsterdam een 53-jarige Colombiaanse vrouw aangehouden. 'Tegelijkertijd legde de politie in Colombia beslag op haar luxueuze appartement in Cali', meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Ook de man, een 61-jarige Nederlander, van de vermoedelijke leider van de witwasorganisatie werd aangehouden. In Den Haag hield de Nationale Recherche nog een 57-jarige Colombiaanse vrouw aan.

Geprepareerde koffers
De verdachten hebben zich vermoedelijk al jarenlang bezig gehouden met het witwassen van grote hoeveelheden geld. Dit gebeurde door koeriers met geprepareerde koffers met geld vanaf Europese vliegvelden met eindbestemming Colombia te laten reizen.

Op vrijdag 10 september 2010, is op Schiphol een geldkoerier aangehouden, die 235.000 euro bij zich had in een geprepareerde koffer. Een tweede geldkoerier werd een maand later op de luchthaven van Frankfurt aangehouden.

Zij had 204.000 verborgen in een koffer. Een derde geldkoerier kon in november 2010 met 200.000 euro worden onderschept, ook op het vliegveld van Frankfurt.

Vorige maand al legde de Nationale Recherche in Amsterdam beslag op in totaal 1,3 miljoen euro contant geld. Daarbij zijn drie Colombiaanse mannen aangehouden. Zij zitten in voorlopige hechtenis wegens witwassen.

Pistolen met munitie
Bij die gelegenheid troffen de rechercheurs bovendien twee pistolen met munitie, drie geldtelmachines en verschillende paspoorten aan. Ook werd een kilo cocaïne in beslag genomen. Een vierde verdachte, de 29-jarige zoon van de dinsdag aangehouden hoofdverdachte, is vorige week aangehouden.

De politie en de Nationale afdeling ontnemingen en witwassen van het Openbaar Ministerie in Colombia legden deze week beslag op 24 panden, waaronder luxe buitenverblijven, appartementen en woningen. Ook werd beslag gelegd op een aantal voertuigen.

De in Nederland aangehouden verdachten zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.
Provincie:
Tag(s):