maandag, 1. augustus 2011 - 21:32

Vergrijzing roept om toiletten in Gelderse treinen

Den Haag

Afgelopen voorjaar heeft de minister aangekondigd, dat in de treinen van
het Nederlandse hoofdrailnet weer een toilet zal worden voorgeschreven, ook in de sprinters.

Helaas zijn dat nog niet alle treinen, want de treinen met een vergunning van de provincies en stadsregio's vallen er niet onder. In veel regio's gaat het wel goed, maar o.a. de provincie Gelderland, de rijkste provincie van Nederland, vindt treintoiletten niet nodig.

Toiletten zijn niet alleen een gemakkelijke voorziening voor wie onderweg
is. Ze zijn gewoon onmisbaar voor mensen met blaas- of darm-aandoeningen, net als voor oudere mensen. De komende jaren is een groei van deze groepen te verwachten. Zonder toilet is een trein voor deze mensen eigenlijk niet bruikbaar als vervoermiddel. Maar ook met kleine kinderen kan reizen zonder toilet een groot ongemak zijn.

Rover, SP, 50PLUS en TMT laten het er niet bij zitten en lanceren nu gezamenlijk een petitie om handtekeningen te verzamelen om ook toiletten in de Gelderse treinen te laten plaatsen: in de nieuwe van Arriva in de Achterhoek, maar ook die van Connexxion op de Valleilijn.

De petitie zal in september worden aangeboden aan de Provinciale Staten. Daar zal ook een nieuw voorstel voor toiletten in de trein van 50PLUS in stemming worden gebracht.
Provincie:
Tag(s):