zondag, 12. juni 2011 - 22:30 Update: 08-07-2014 0:58

Verhagen bezoekt Israël en Palestijnse Gebieden

Den Haag

Minister Verhagen brengt van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 juni 2011 een werkbezoek aan Israël en de Palestijnse Gebieden. Hij zal gesprekken voeren over de situatie in het Midden-Oosten en de mogelijkheden voor verdere samenwerking op het gebied van economie, landbouw en innovatie.

Nederland tweede exportland
Nederland is voor Israël met 1,6 miljard dollar het tweede exportland in Europa. Nederland exporteerde in 2010 voor meer dan 1,2 miljard dollar naar Israël. Geen land ter wereld heeft zoveel startende high tech bedrijven per hoofd van de bevolking als Israël. Het kabinet wil investeren in zowel de economische als de politieke relaties.

14 juni 2011
Op dinsdag 14 juni opent minister Verhagen in Tel Aviv een seminar over luchtkwaliteit voor Israëlische en Nederlandse ondernemers en functionarissen. Vervolgens bezoekt hij het elektrische vervoersbedrijf Better Place, dat komend jaar op Schiphol een proefproject begint.

Op het Israëlisch Technologisch Instituut Technion in Haifa houdt minister Verhagen een toespraak met als titel `Innovation nations: promoting stronger relations between the Netherlands and Israel in a changing Middle East', gevolgd door een discussie met het publiek.

In de avond voert minister Verhagen in Jeruzalem besprekingen met de Israëlisch premier Netanyahu over de situatie in de regio, het verloop van de vredesonderhandelingen en de verdere samenwerking op het gebied van handel en investeringen.

15 juni 2011
Woensdag 15 juni wordt minister Verhagen ontvangen door de Israëlische president Peres en minister van Buitenlandse zaken Liebermann. Later op de dag spreekt minister Verhagen met Israëlische en Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven over een gezamenlijke agenda voor onderzoek en innovatie.

16 juni 2011
Donderdag 16 juni bezoekt minister Verhagen Ramallah in de Palestijnse Gebieden. Als een van de belangrijkste donors van de Palestijnse autoriteit draagt Nederland bij aan de economische opbouw van een toekomstige Palestijnse staat. Met premier Fayyad voert hij besprekingen over de verdere versterking van de economische betrekkingen, de politieke situatie in de Palestijnse gebieden en de vredesonderhandelingen.

Verder wordt minister Verhagen rondgeleid door Taybeh Beer, een brouwerij die ondanks de grote veiligheidsbeperkingen draaiende blijft, en heeft hij een ontmoeting met Palestijnse ondernemers.
Categorie:
Tag(s):