dinsdag, 22. maart 2011 - 13:11

Verhuizing Neptune bij het Militaire Luchtvaart Museum te Soesterberg

Soesterberg

Bij het Militaire Luchtvaart Museum te Soesterberg vindt in de nacht van 26 op 27 maart een bijzondere verhuizing plaats.

Een Neptune, voormalig verkenningsvliegtuig van de Koninklijke marine, gaat om 22:30 uur op transport naar QAPS in Lelystad waar het toestel de komende tijd een opknapbeurt ondergaat.

Vervoer
Voor het transport is het toestel gedemonteerd. Vleugels, staartdelen en propellers worden gescheiden van het toestel vervoerd. Op dit moment wordt er nog hard gewerkt aan het demonteren van de Neptune. Op vrijdag 25 maart start het laden van de verschillende vliegtuigdelen waarna de vleugels, staartdelen en propellers vrijdagochtend al naar Lelystad worden vervoerd. Het transport van de omvangrijke romp vindt zaterdagnacht plaats. Het vliegtuig wordt door(Koninklijke) Saan deels over de weg en deels over het water vervoerd. De uitvoering gebeurt 's nachts om het wegennet zo min mogelijk te belasten. Met behulp van hijskranen wordt de romp vlakbij Kamp Zeist op de A28 gehesen en bij de afslag Nijkerk wordt het vliegtuig over de verkeersregelinstallatie gehesen. Vervolgens wordt het vliegtuig bij Harderwijk op een ponton gehesen. Al varend gaat het toestel dan naar Lelystad, waar het laatste stuk weer over de weg wordt afgelegd.

Het vervoer van het vliegtuig is uitzonderlijk groot en zwaar, 27 meter lang, 10 meter breed en 4,2 meter hoog. Het gewicht van de Neptune is ca. 20 ton. Voor de begeleiding van dit transport zijn er vier Exceptioneel transportbegeleiders en acht verkeersregelaars aanwezig. Tevens moeten er op verschillende plaatsen tijdelijk verkeersborden worden verwijderd.

Opknapbeurt
De Lockheed Neptune SP-2H heeft last van corrosievorming en daarom wordt het historische verkenningsvliegtuig gestript en volledig opnieuw gespoten. Dit wordt verzorgd door het bedrijf Quality Aircraft Painting Services (kortweg QAPS) op hun nieuwe locatie op Luchthaven Lelystad. De verwachting is dat het vliegtuig in mei klaar is.

Opfrisbeurt collectie
De Neptune is niet het enige toestel dat wordt opgeknapt. Onlangs is de McDonnell Douglas F-15A Eagle volledig opgeknapt door het Friese bedrijf Elzinga. Tevens zijn de Douglas C-47b Dakota en de Fokker F-27 Troopship onder handen genomen.
Provincie:
Tag(s):