maandag, 7. maart 2011 - 10:08

Verkoop fregatten reden bezoek Beatrix aan Oman

Den Haag

De belangrijkste reden dat koningin Beatrix toch naar het onrustige Omanis is afgereisd, heeft te maken met een gehoopte grote defensieorder.

Dat schrijft de Volkskrant vanochtend. Ondanks dat de Nederlandse regering vorige week het officiële staatsbezoek wilde uitstellen vanwege de onrusten in het land, is Koningin Beatrix dinsdag wel bij een privé-diner met sultan Qaboos bin Said al-Said.

De voornaamste reden om toch te gaan is het economische belang dat Nederland heeft. De Nederlandse scheepswerf Damen Schelde dingt in het autocratische Arabische land namelijk mee naar een opdracht voor de levering van vier marineschepen. Het gaat om beoogde leveranties ter waarde van honderden miljoenen euro's, aldus de krant.
Maar ook andere bedrijven als Shell en de Rotterdamse Haven blijken economisch grote belangen te hebben in de zakelijke transacties met het land.

Nederlandse diplomaten hopen dat een goede verhouding tussen de sultan en het Nederlandse koningshuis een deal zal bevorderen. 'Wij willen passen in de strategie van Damen Schelde', zegt een ingewijde van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Dit kabinet zet sterk in op economische diplomatie.'
Provincie:
Tag(s):