maandag, 3. oktober 2011 - 10:33

Verloskundigen ongelijk verdeeld over Nederland

Utrecht

In Vlaardingen zijn naar schatting 175 zwangere vrouwen aangewezen op één verloskundige die zorg in de buurt levert, in Huizen zijn dat er 55.

Binnen Nederland bestaat een grote variatie in het aanbod aan verloskundige zorg, zo blijkt uit de vernieuwde versie van de Vraag Aanbod Analyse Monitor (VAAM) die het NIVEL (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) vandaag lanceren.

Afstemming vraag en aanbod
De VAAM is een online instrument dat vraag en aanbod van eerstelijnszorg in beeld brengt voor alle Nederlandse gemeenten en postcodegebieden. Met ingang van vandaag toont de vernieuwde VAAM ook de verhouding tussen vraag en aanbod van verloskundige zorg per gebied.

NIVEL afdelingshoofd prof. dr. Dinny de Bakker: "Tijdens de zwangerschap is het handig als je in de buurt terecht kunt bij een verloskundige. Verloskundige zorg is bovendien ook acute zorg. Als de bevalling op gang komt, moet de verloskundige er snel bij zijn. Het is dus belangrijk dat er voldoende verloskundigen in de buurt beschikbaar zijn."

NPCF-directeur Wilna Wind: "Zorgverzekeraars, gemeenten en ook verloskundigen kunnen met de VAAM vaststellen hoe het gesteld is met de afstemming van vraag naar en aanbod van verloskundigen in een gebied. De situatie is volgens de schattingen uit de VAAM, lang niet overal hetzelfde. Wij vinden die verschillen heel opmerkelijk.

Iedere zwangere vrouw zou toegang moeten hebben tot verloskundige zorg die ter plaatse kan zijn als dat nodig is. Dat mag niet afhankelijk zijn van het gebied waar je woont. We willen graag dat zorgverzekeraars, verloskundigen en ook het College van Perinatale Zorg aandacht besteden aan die grote variatie en kijken of deze verschillen van invloed zijn op de kwaliteit van de verloskundige zorg."

Voor, tijdens en na
Per jaar worden in Nederland zo'n 185.000 kinderen geboren. In Nederland zijn 1628 eerstelijns verloskundigen goed voor 1396 fte (= voltijdsbanen). De zorg tijdens de zwangerschap begint voor ruim 84% bij de verloskundige. Ook bijna de helft van de geboortes begint bij de verloskundige. Maar tijdens de bevalling gaat een aantal vrouwen toch nog naar het ziekenhuis. Uiteindelijk wordt een derde van de kinderen ter wereld gebracht onder begeleiding van een eerstelijns verloskundige (PRN, 2008).

De zorg na de bevalling doet de verloskundige ook voor ruim 90% van de kinderen. Verloskundigen leveren dus zorg vóór de geboorte, tijdens de bevalling en nazorg. Gemiddeld is een fulltime verloskundige zo betrokken bij 95 bevallingen/zwangere vrouwen per jaar.

De VAAM
De Vraag Aanbod Analyse Monitor brengt voor alle regio's, gemeenten en postcodegebieden in Nederland naast de vraag ook het aanbod aan eerstelijnszorg in beeld. Per postcode is te vinden hoeveel vraag er is naar de zorg van huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten, oefentherapeuten, diëtisten, verloskundigen, thuiszorg en verpleegkundigen of psychologen. En hoeveel van deze zorgverleners er werken in dat gebied.
Provincie:
Tag(s):