woensdag, 10. augustus 2011 - 17:34

Vermeende verdachte brandstichtingen niet langer verdacht

Leusden

De 30-jarige man die in de nacht van zondag 7 op maandag 8 augustus werd aangehouden in Leusden op verdenking van (poging) brandstichting, is woensdag vrijgelaten. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekendgemaakt.

Brandstichtingen regio Utrecht
Omdat er in de regio de afgelopen maanden vaker brand is gesticht bij woningen, was er ook deze nacht extra politiesurveillance. De man werd aangehouden omdat er een sterke brandlucht van zijn kleding kwam, omdat zijn handen zwart waren en omdat in Leusden een brandlucht werd waargenomen.

De man werd ervan verdacht die nacht brand te hebben gesticht of een poging daartoe te hebben gedaan. De politie heeft daarop met een helicopter in de omgeving gekeken of er brand was maar daarvan was geen sprake.

Geen explosieven
Bij een huiszoeking in de woning van de man op maandag werden diverse brandbare stoffen aangetroffen. De EOD, die dit onderzoek uitvoerde, heeft een van de stoffen die zij niet vertrouwden, tot ontploffing gebracht. Onderzoek van het NFI heeft echter uitgewezen dat geen van de stoffen explosief is, noch dat een combinatie van deze stoffen een explosie kan veroorzaken.

Hobby sleutelen
De man heeft deze stoffen in huis voor zijn hobbywerkzaamheden, het werken aan motoren. Dit verklaart ook de lucht uit zijn kleding en de zwarte handen.

De officier van justitie concludeert op grond van dit alles dat de man niet langer verdacht is van (poging) brandstichting of het in bezit hebben van explosieve stoffen en heeft besloten de man niet voor te geleiden. De man is niet langer verdachte en is woensdag vrijgelaten. Het onderzoek naar de rietkapbranden gaat onverminderd door.
Provincie:
Tag(s):