zaterdag, 7. mei 2011 - 21:39

Vermiste man IJmeer door KLPD geborgen

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft zaterdag op het IJmeer het lichaam van een 45-jarige man uit Lelystad geborgen. De man was sinds zondag 1 mei vermist.

Het Landelijk Dregteam van het KLPD hervatte vrijdag de zoektocht nadat het afgelopen dinsdag het zoeken al zonder resultaat staakte. Onvrede binnen het team over het niet kunnen vinden van het slachtoffer en het feit dat op het IJmeer gebaggerd werd met het risico dat het lichaam door die werkzaamheden voor altijd onvindbaar zou worden, leiden tot het besluit in een aangrenzend gebied verder te zoeken.

Het KLPD zette aan boord van het Waterpolitievaartuig sonarapparatuur in en vanaf een speedboot speurden speciale drenkelingenhonden. De Stichting Opsporingsapparatuur Drenkelingen (SOAD) uit Urk ondersteunde het team met speciale dregmiddelen.

Zaterdagochtend werd met de sonar een echo waargenomen die mogelijk de gezonken speedboot kon zijn. Omdat ook de speurhonden op die plaats aansloegen rees het vermoeden dat de man uit Lelystad mogelijk bij de boot gevonden kon worden. Om 19.00 uur kon met de hulp van politieduikers het lichaam van de vermiste man uit Lelystad worden geborgen. Het lichaam werd onder het wrak van de speedboot aangetroffen.

Het slachtoffer was in de late avond van Koninginnedag met drie vrienden met een speedboot vanuit Amsterdam vertrokken richting Almere. Tijdens die tocht op het IJmeer is de speedboot gezonken en zijn de mannen te water geraakt. Eén van hen slaagde er in een praatpaal aan de A1 bij Muiden te bereiken en sloeg alarm.

Tijdens de daaropvolgende zoekactie zijn twee andere opvarenden aangetroffen. Alle drie de mannen zijn met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. De vierde opvarende, de 45-jarige man uit Lelystad, werd echter niet meer aangetroffen. De Search-and-Rescue operatie duurde tot zondagochtend 10.00 uur, waarna het Landelijk Dregteam van het KLPD het zoeken overnam.
Provincie:
Tag(s):