zaterdag, 26. februari 2011 - 17:43 Update: 08-07-2014 1:00

Verslaafde artsen krijgen eigen meldpunt

Nijmegen

Op de Radboud Universiteit komt een steun- en verwijspunt voor hulp aan verslaafde artsen. Vanaf 1 maart kunnen artsen zich melden bij ‘ABS-artsen' op de Nijmeegse universiteit. Het meldpunt is een initiatief van KNMG en de Radboud Universiteit en is opgezet naar Canadees voorbeeld.

ABS in de naam ABS-artsen staat voor abstinentie (iemand die zich onthoudt, vooral van het gebruik van alcohol). ABS staat ook voor antiblokkeersysteem in de auto: op tijd en veilig remmen. Datzelfde wil het project bereiken: het steun- en verwijspunt moet artsen met een drank- of ander verslavingsprobleem op een snelle manier verwijzen naar adequate zorg.

‘De Radboud Universiteit trekt het zich aan dat er veel te weinig systematisch wordt gedaan voor dokters in nood en doet er nu ook wat aan', zegt Cor de Jong, bijzonder hoogleraar Verslaving en verslavingszorg. Hij is samen met Hein de Haan, psychiater bij Tactus, initiatiefnemer en coördinator van het project. De Jong wil vanuit zijn positie als hoogleraar een brug slaan tussen onderzoek en behandeling, en mogelijk ook het onderwijs. 'Als hoogleraar verslavingszorg wil ik er zelf dicht bij zitten.'

Een op de tien
Ongeveer een op de tien artsen kampt met een verslavingsprobleem, een percentage dat vergelijkbaar is met verslaving onder andere Nederlanders. De landelijke artsenfederatie KNMG, (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) vindt het belangrijk om om artsen met problemen zo goed mogelijk te helpen. Ten eerste omdat er groter risico is op fouten en ten tweede om ook deze artsen te behouden voor de gezondheidszorg.
Categorie:
Tag(s):