donderdag, 15. december 2011 - 14:54

Versoepeling regels verklaring van erfrecht

Den Haag

Op voorstel van minister Donner heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ermee ingestemd dat banken een verklaring van erfrecht bij het overlijden van een partner (huwelijk of geregistreerd partner) alleen nog in bepaalde situaties opvragen.

De minister van BZK werkt aan een vermindering van regeldruk op basis van signalen uit de samenleving. Op basis van een dergelijk signaal is de minister in overleg gegaan met de banken om zo voor burgers soms knellende situaties te voorkomen.

Nu is het zo dat iedereen een verklaring van erfrecht moet overleggen als men geld wil opnemen van de rekening van een overleden partner. Dat kan een lange wachttijd van in de praktijk minimaal enkele weken betekenen en extra kosten.

De NVB vindt dat een verklaring van erfrecht niet meer nodig is als er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, er geen kinderen zijn en het saldo op de rekening niet hoger is dan € 100.000,-. Dat betekent ruim 50.000 minder aanvragen per jaar. Alleen als het saldo hoger is of in complexe situaties is de verklaring nog wel nodig.
Provincie:
Tag(s):