donderdag, 17. maart 2011 - 21:21

Vertrek Defensie uit Assen is niet te verteren

Assen

De provincie Drenthe en de gemeente Assen zijn ernstig bezorgd over het
voorgenomen besluit van het ministerie van Defensie om de legeronderdelen van de Koninklijke Landmacht in Assen op te heffen. Voor de economie en werkgelegenheid in de regio is dit een verschrikkelijke klap.

Hoewel het voornemen van het ministerie nog niet officieel bekend is gemaakt, lijkt een voorstel met deze inhoud in voorbereiding. Het college van gedeputeerde staten van Drenthe en het college van burgemeester en wethouders van Assen roepen het kabinet en de Tweede Kamer op om een sluiting van de ‘Johan Willem Frisokazerne’ te voorkomen.

De ingrijpende bezuinigingen bij Defensie zouden in Assen leiden tot het verdwijnen van het bataljon luchtmobiele brigade en daarmee waarschijnlijk ook de Koninklijke Militaire Kapel en de School Noord van het opleidingscommando. In totaal zijn hiermee 1.000 banen gemoeid. Aan afgeleide werkgelegenheid gaan naar verwachting nog eens 1.000 arbeidsplaatsen verloren. ,,Economisch gezien een drama voor de regio.
Het is een kaalslag die wij niet kunnen accepteren’’, aldus gedeputeerde Janny Vlietstra (economische zaken en werkgelegenheid).

Drenthe wordt toch al onevenredig zwaar getroffen door bezuinigings- en
efficiencymaatregelen van rijksdiensten. Sinds 2005 zijn van de bijna 6.900 banen in deze provincie al bijna 1.700 verdwenen; onder meer bij de Belastingdienst, de Topografische Dienst,, het UWV en Rijkswaterstaat. Ook bij het gevangeniswezen gingen de afgelopen jaren al veel banen verloren en is verdere inkrimping door het Rijk aangekondigd.
Provincie:
Tag(s):