dinsdag, 5. juli 2011 - 16:04 Update: 08-07-2014 0:27

Vibrators en dildo’s veilig tot 10 uur per week

Utrecht

Vibrators en dildo’s die als weekmakers ftalaten of nonylfenol bevatten, zijn alleen een gezondheidsrisico bij gebruik gedurende meer dan 10 uur per week.

Dat concludeert het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO) van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) op basis van een risicobeoordeling van deze producten.

Ftalaten kunnen nierschade veroorzaken. Deze stoffen zijn echter niet verboden in erotische artikelen. Vanwege de grote markt voor deze artikelen heeft de nVWA uit voorzorg onderzoek gedaan naar de veiligheid van erotische artikelen.

Het onderzoek
De nVWA heeft 36 vibrators en dildo’s onderzocht die bestonden uit weekgemaakt PVC. De meest toegepaste weekmakers waren de ftalaten DEHP, DINP, en DIDP. Ook werd de weekmaker nonylfenol aangetroffen. Uit laboratoriumonderzoek bleek dat kleine hoeveelheden van deze stoffen vrijkomen. Het is te verwachten dat deze stoffen ook tijdens het gebruik vrijkomen en in het lichaam worden opgenomen. BuRO heeft de hiermee samenhangende risico’s voor de gezondheid beoordeeld.

Bij intensief gebruik blootstelling te hoog
Bij gebruik langer dan 10 uur per week is de blootstelling aan ftalaten te hoog. Hetzelfde geldt voor de stof nonylfenol. Schadelijke gezondheidseffecten van deze stoffen zijn daarom bij intensief gebruik niet uit te sluiten. Voor andere weekmakers is de verwachte blootstelling ook bij langdurig gebruik voldoende laag en veilig.
Categorie:
Tag(s):