dinsdag, 8. februari 2011 - 21:31

Vier aanhoudingen in grote drugszaak in Oss

Oss

De politie heeft dinsdagochtend in alle vroegte, in samenwerking met het Openbaar Ministerie en de Belgische autoriteiten, tijdens een grootschalige actie op verschillende locaties totaal vier mannen aangehouden in een langlopend onderzoek naar drugs. Dit heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

In hun woningen in Oss werden een 62-jarige en een 35-jarige inwoner opgepakt. Een 41-jarige Ossenaar werd in Waalwijk aangehouden. Een 31-jarige man uit België is aangehouden op zijn verblijfadres in Eindhoven.

Het viertal is inmiddels in verzekering gesteld. Zij worden er van verdacht zich in georganiseerd crimineel verband bezig te houden met de productie van en handel in synthetische drugs. Daarbij worden ze verdacht van het witwassen van geld.

Grootscheepse actie
Tijdens de actie zette de politie ongeveer 150 Nederlandse en 50 Belgische politiemensen in, die totaal op 23 plaatsen onderzoek deden. In Oss deed het onderzoeksteam doorzoekingen op 10 locaties, waaronder enkele woningen, garageboxen en twee bedrijfspanden. Er waren 4 doorzoekingen in woningen en garageboxen in Eindhoven.

België
In België werd op 9 plaatsen onderzoek gedaan in woningen en bedrijven in onder andere Antwerpen, Hoogstraten en Knokke. Tijdens de doorzoekingen werden speurhonden ingezet, onder andere gespecialiseerd in het opsporen van drugs. Daarnaast kreeg het rechercheteam ondersteuning van diverse specialisten, onder meer op het gebied van wapens en munitie.

Resultaten
Tijdens de diverse huiszoekingen op dinsdagochtend werden op verschillende locaties in totaal elf auto's in beslag genomen. Tevens vond de politie enkele honderden verpakte pillen, mogelijk drugs.

Verder werden meerdere goederen in beslag genomen, die mogelijk gerelateerd zijn aan de handel of productie van drugs. Ook werd een aanzienlijk contant geldbedrag gevonden. Ten behoeve van het onderzoek werden meerdere administratieve bescheiden en computerbestanden in beslag genomen. Ook is er op een de woning van een verdachte conservatoir beslag gelegd.

Langdurig onderzoek
Reeds medio 2009 startte de regionale recherche van de politie Brabant Noord met een vast team van gemiddeld 12 rechercheurs een onderzoek. Er was informatie binnen gekomen dat de mannen zich mogelijk op grote schaal bezig hielden met de productie van en handel in synthetische drugs.

Gedurende het inmiddels anderhalf jaar durende onderzoek werden op verschillende momenten al enkele personen aangehouden. Afgelegde verklaringen hebben mede geleid tot de aanhoudingen van dinsdagochtend. In de loop van het onderzoek nam de politie al enige tientallen kilo's aan verdovende middelen in beslag. Het ging daarbij met name om amfetamine.

De eerder in beslag genomen drugs vertegenwoordigt een aanzienlijke waarde. Ook onderzoek naar het financiële gewin uit deze criminele activiteiten maakt deel uit van het onderzoek. De aanhoudingen van dinsdag betekenen niet dat het onderzoek is afgerond. Het is nog in volle gang en gaat onverminderd door. De politie sluit dan ook niet uit dat nog meerdere aanhoudingen en doorzoekingen volgen.
Provincie:
Tag(s):