donderdag, 17. maart 2011 - 10:40

Vier aanhoudingen vanwege schijnhuwelijken in Engeland

Rotterdam

Op verzoek van de Engelse justitie zijn woensdag door de Koninklijke Marechaussee twee mannen en twee vrouwen aangehouden die in 2010 in Engeland vermoedelijk een schijnhuwelijk hebben gesloten.

De huwelijken waren alleen maar bedoeld om illegale Nigerianen aan een verblijfsvergunning in Engeland te helpen.

In het onderzoek naar schijnhuwelijken is sinds vorig jaar nauw samengewerkt tussen het Landelijk Parket en de Koninklijke Marechaussee met de Crown Prosecution Service en het UK Border Agency. De politie- en justitiediensten zijn hierin bijgestaan door Europol.

In 2008 zijn in Engeland voor het eerst signalen opgevangen van schijnhuwelijken, die in kerken werden gesloten tussen hoofdzakelijk Nigeriaanse mannen en Nederlandse vrouwen van Antilliaanse komaf. De Antilliaanse vrouwen werden in Nederland geronseld en reisden per vliegtuig naar Engeland om in het huwelijk te treden met een illegaal in Engeland verblijvende Nigeriaan. Met een bewijs van de huwelijkse inzegening verkregen deze Nigerianen een legale status en toegang tot alle landen van de Europese Unie. De Antilliaanse nepbruiden en -bruidegommen kregen een onkostenvergoeding en een bonus die konden oplopen tot meer dan 5000 euro.

Onmiddellijk na de plechtigheid in de kerk reisden de schijnechtgenoten weer terug naar Nederland. Begin maart is in Rotterdam al een 37-jarige man aangehouden. Tegelijkertijd werden in Engeland vijf mannen en drie vrouwen aangehouden, onder wie de vermoedelijke organisator van de schijnhuwelijken.

De gisteren aangehouden verdachten komen uit Rotterdam en Den Haag. Bij de doorzoeking van hun woningen is beslag gelegd op mobiele telefoons en documenten. Op een adres in Rotterdam legden de rechercheurs van de Marechaussee ook beslag op dozenvol gestolen merkkleding, luxe parfums en smartphones. De verdachten worden binnenkort overgedragen aan de Engelse justitie.
Provincie:
Tag(s):