vrijdag, 1. april 2011 - 10:39

Vier explosieven Noordzee geruimd

Een mijnenjager van de Koninklijke Marine heeft deze week vier explosieven op de Noordzee tot ontploffing gebracht.

Het ging om twee Britse vliegtuigbommen en een contactmijn die waren aangetroffen nabij de drukbevaren Eurogeul. Ook een Duitse 500-ponder die vastzat in een zandzuiger werd tot ontploffing gebracht.

De mijnenjager Hr.Ms. Middelburg (M858) maakte twee vliegtuigbommen, met elk een explosieve lading van 500 pond, nabij de Eurogeul onschadelijk. Beide bommen werden op locatie gecontroleerd tot ontploffing gebracht, nadat een marineduiker een vernietigingslading van 18kg TNT op de bom had aangebracht. De Britse contactmijn die ook voor de kust van Rotterdam werd aangetroffen, bevatte vermoedelijk geen explosieve lading meer. “Echter voor een visser is het angstaanjagend om een dergelijk projectiel op dek te krijgen”, legt de commandant van de Middelburg, luitenant-ter-zee Paul Bijleveld uit. Daarom werd ook dit projectiel met een kleine lading van 4.5kg TNT geruimd.

Tijdens de werkzaamheden op zee, kwam de melding binnen dat een zandzuiger voor de kust van Scheveningen een Duitse 500-ponder had opgezogen. Bijleveld: “Door de tanden van de zandzuiger was de bom dusdanig beschadigd, dat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie deze niet meer veilig onschadelijk kon maken”. De EOD verwijderde de bom uit de zuigmond en liet deze op een veilige locatie afzinken. Daar bracht de Middelburg de vliegtuigbom gisteravond met de Seafox Combat, een geavanceerde onderwaterrobot met afvuurmechanisme, tot ontploffing.

Hoofdtaak van de mijnenjagers van de marine is het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen, door het ruimen van op zee aangetroffen explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Wekelijks treffen vissers nog mijnen aan op de Noordzee. Opgeviste explosieven worden gemarkeerd en gerapporteerd aan de kustwacht. Een mijnenjager maakt het explosief vervolgens onschadelijk.
Provincie:
Tag(s):